2010 fick Gotlands Kalkstensfabrik ett förnyat tillstånd att bedriva bergtäkt på fastigheten Sundre Hallbjäns 1:21. Enligt tillståndet ska skrotsten från tidigare täktverksamhet samt tillkommande sten fraktas bort så snart som möjligt.
I september 2019 gjorde länsstyrelsen ett tillsynsbesök på platsen och upptäckte att stora mängder skrotsten lagts på hög i ett upplag inom verksamhetsområdet. Ett år senare riktade därför myndigheten ett föreläggande till bolaget om att skrotstenen skulle bort senast den 15 juni 2022.
Sedan dess har länsstyrelsen besökt området vid upprepade tillfällen och har kunnat konstatera att stenen inte är bortforslad utan att upplagen snarare blivit mer omfattande. Länsstyrelsen krävde därför i början av juni i år att bolaget skulle komma in med en ny plan för krossning och bortforsling av materialet. En sådan plan inkom också till länsstyrelsen 17 juni.
I planen uppgav bolaget bland annat att man tänker använda sig av en del av skrotstenen för att anlägga tre meter höga skyddsvallar som kan fungera som insynsskydd, men främst reducera buller från verksamheten.
I ett nytt föreläggande från Länsstyrelsen daterat 22 juli skriver myndigheten att bolaget inte har redovisat på vilket sätt vallarna skulle få en bullerdämpande effekt eller om de ens behövs. Ett sådant förslag bör därför utredas. Länsstyrelsen förelägger därför bolaget att lämna in en sådan utredning senast den 25 november i år – annars hotar ett vite om 50 000 kronor.
Slutligen skriver länsstyrelsen att bolaget alltför länge skjutit upp borttransporten och man bedömer att både krossning och bortforsling av skrotstenen bör kunna inledas i höst och avslutas senast våren 2024 annars hotar ett vite om 200 000 kronor.
Simon Lindberg, ägare till Gotlands kalkstensfabrik, säger att föreläggandet inte var oväntat. Han menar att man valt att vänta med att krossa och frakta bort stenen tills det finns avsättning för den för att undvika onödiga transporter.
– Det kommer att krävas ungefär 3 000 lastbilstransporter för att få bort krosset. Vi vill inte krossa stenen och köra den till ett annat ställe för att lägga på hög och sedan ska ytterligare 3 000 lastbilar frakta bort det igen. Då dubblerar vi transporterna i onödan, säger Simon Lindberg.
Dessutom, menar Simon Lindberg, kommer volymen öka rejält när stenen krossas. Han beskriver det som att det kommer att bildas en alptopp som kommer att bli väldigt mycket mer synlig i området jämfört med stenupplaget idag.
Ser du någon annan lösning?
– Nja, stenen ska väl bort därifrån. Jag kan hålla på med om att det ser tråkigt ut, men det har också varit ett stenbrott på platsen i över 50 år och det är miljömässigt dumt att flytta på stenen innan det finns någon användning för den.
Kommer ni att överklaga föreläggandet?
– Jag tror inte det utan vi tar vitet, men jag har en konsult som tittar på det just nu.
Enligt Simon Lindberg kommer man nu ändå att börja krossa och köra bort stenkrosset i september eller oktober. Men tidsmässigt tror han det blir svårt att få bort allt enligt föreläggandet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många lastbilar på Gotland.
– Jag tycker att det känns tråkigt att man målas ut som en miljöbov. Jag tycker inte vi är det när vi faktiskt vill minimera antalet transporter.