Mångårigt arkitekturprojekt framme vid slutpunkten

Efter flera etapper av utbyggnader har Körsbärsgården nått slutpunkten. Nu belönas konsthallen med Region Gotlands arkitekturpris.

Slutpunkten är den senaste byggnaden vid Körsbärsgården, som nu belönas med regionens arkitekturpris för ett arbete som tagit tio år att fullborda. Och Jon Jonsson vet inte ännu om han är klar.

Slutpunkten är den senaste byggnaden vid Körsbärsgården, som nu belönas med regionens arkitekturpris för ett arbete som tagit tio år att fullborda. Och Jon Jonsson vet inte ännu om han är klar.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Sundre2020-12-17 17:30

Slutpunkten kallas också det senaste hus som byggts. Bara 25 kvadratmeter stort, men som med sin takhöjd ändå känns rymligt. Namnet anger även att det är här som besökarens promenad genom konsten och Körsbärsgårdens byggnader tar slut.

– Vid Slutpunkten möter besökaren landskapet, säger arkitekten Jon Jonsson som tillsammans med hustrun Marita driver Körsbärsgården.

Det finns många spektakulärt utformade konsthallar i världen, där huset ibland mer än konsten är det som ska locka besökare. Men inte i Sundre. Jon Jonsson tycker att arkitekturen ska vara lågmäld, för att låta konsten tala.

– Byggnaderna ska vara enkla och anspråkslöst utformade, säger han.

Samspelet med landskapet är också viktigt, särskilt i den känsliga naturen på Storsudret. Vid Körsbärsgården har man inte bara lagt ner mycket arbete med att utforma byggnaderna, utan även med att återuppväcka smått legendariska Signe Enströms trädgård som var det som utmärkte Körbärsgården innan konsten flyttade in.

– Byggnaderna får utmana landskapet, men ska inte störa det. De ska vara medspelare med omgivningen, säger Jon Jonsson.

Ljuset är viktigt i konsthallar. Sol som lyser in kan vara störande, det kan blända och skapa skuggor. Många löser det med att stänga dagsljuset ute till förmån för elbelysning.

– Våra salar har lanterniner i taket. Ljuset kommer uppifrån, och på sommaren behövs ingen annan belysning, berättar Jon Jonsson.

Körsbärsgårdens utställningsyta omfattar nu cirka 600 kvadratmeter. Under de tio år som gått har ett hundratal utställningar visats. Jon Jonsson vill inte framhålla någon som samspelat särskilt bra med arkitekturen.

– Nej, jag tycker att varje ny utställning vi hänger är den bästa, säger han.

Jon och Marita Jonsson köpte Körsbärsgården i Sundre 2001. Nio år senare stod den stora konsthallen klar, och sedan har flera byggnader tillkommit efter hand.

Innan Jon Jonsson började skissa på byggnaderna hade han och Marita varit runt och tittat på en massa andra konsthallar i världen. När arkitekturprisets jury tittar på Körsbärsgården har tankarna förts till Louisiana utanför Köpenhamn och Fondation Maeght utanför Nice.

– Louisiana har varit den främsta förebilden. Byggnaderna där skapar en bra kontakt mellan inne och ute, det är anspråkslösa hus och det är en anläggning som vuxit successivt, säger Jon Jonsson.

Körsbärsgårdens byggnader är placerade så att besökaren tas med på en promenad, och där det alltid finns något nytt att upptäcka bakom nästa hörn.

– Nu består konsthallen av sju olika stora byggnadsdelar. När vi startade hade jag i stora drag klart för mig hur det skulle bli, men varje etapp har givit nya erfarenheter, säger Jon och tillägger:

– Och i början visste vi inte hur mycket vi skulle orka med.

Det är tredje gången Region Gotland delar ut ett arkitekturpris. Det första delades ut 2018 för renoveringen av Wisbygymnasiets och kulturskolans lokaler. I fjol vann den nya Ängskyrkogården i Visby.

– Att dela ut ett arkitekturpris är bra både för stadsarkitektkontoret och för allmänheten. På båda håll får man stanna upp och fråga sig vad som är bra arkitektur, säger Jon Jonsson.

Det händer att Körsbärsgården tar emot besökare som i första hand kommer för att se arkitekturen. Men de flesta reser till Sundre för att se konsten. För tillfället kan skulpturparken besökas utan föranmälan. Konsthallen är öppen på förfrågan.

Övriga nominerade

Visby Skenet 3, Nytt omsorgsboende

Scott Rasmusson Källander Arkitekter ritade åt Magnolia. Peab byggde.

”En byggnad som landat väl på platsen.”

 Visby Svarven 3, Lidls handelsbyggnad

Link Arkitektur utformade åt Lidl. Arriba byggde.

”En ovanlig ambition utifrån ekologisk hållbarhet”.

 Visby Priorn 11, Katolska Kyrkan med församlingslokaler

Agraf, Annelie Andersson Snygg ritade åt Katolska församlingen. Peab byggde med Boman restaurering som antikvarisk expert.

”Kompetent men osynligt arkitektarbete”

Karta: Körsbärsgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!