– Efterfrågan är stor. Vi har ett års väntetid för de som beställer hoburgmarmor hos oss, säger Gotlands kalkstensfabriks ägare Simon Lindberg.
Brytningen vid Hallbjäns i Sundre resulterar dock i en mängd ”skrotsten”, det vill säga defekt sten som till exempel inte går att använda som bänkskivor, badrumsinredning eller till trädgårdsgångar och murar.
Skrotstenen har lagrats i stora högar i stenbrottet, som vuxit i omfång under åren. Den hanteringen har länsstyrelsen haft invändningar mot. I september 2020 krävde länsstyrelsen att högarna skulle avlägsnas, och när de trots det låg kvar två år senare ålade mark- och miljödomstolen bolaget att betala 100 000 kronor i vite.
Länsstyrelsen har aviserat att ett nytt vitesföreläggande kommer att meddelas den 30 april. Bolaget hoppas dock att man slipper kravet.
– Nu har vi krossat och levererat en jättestor del, säkert upp emot 15 000 ton, säger Simon Lindberg som bedömer att bara en tredjedel av skrotstenen är kvar i brottet.
Nuvarande tillstånd gäller till årsskiftet. I oktober förra året lämnade Gotlands kalkstensfabrik in en ny ansökan om att få bryta 1 500 ton sten årligen till och med 31 december 2043. Nuvarande täkt utvidgas främst norrut. Verksamhetsområdet omfattar nära 55 000 kvadratmeter. Av det utgör själva täkten nära 7 500 kvadratmeter.
Ansökan är lämnat till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Stockholm. Dit har länsstyrelsen på Gotland yttrat sig. I yttrandet efterlyser länsstyrelsen en tidsplan som anger hur befintliga högar med skrotsten ska avlägsnas, och hur skrotsten ska hanteras framöver.
Enligt den komplettering som Gotlands kalkstensbolag nyligen lämnade in ska resterande mängd skrotsten vara krossad senast våren 2028. All skrotsten ska vara bortforslad senast 31 december 2032.
– För att hanteringen av skrotsten ska vara rationell är det bästa att den lagras i stenbrottet och att man krossar vart tredje eller fjärde år. Problemet är att få avsättning för stenen. Det byggs väldigt lite nu, säger Simon Lindberg.
Att ha ett nytt vitesföreläggande som hotar, och samtidigt söka nytt tillstånd för fortsatt brytning, är dålig tajming erkänner Simon Lindberg.
– Det ställer till det för oss. Ett nytt tillstånd är mycket viktigt. Får vi inte det går Gotlands kalkstensfabrik i graven, säger han.