Tomma stolar på lärarprogrammen – "Statusen har sjunkit"

Trots det stora behovet av lärare är det få som vill studera till yrket. På Campus Gotland ser man med oro på den negativa trenden. Men det finns de som inget hellre vill än att undervisa barn.

Foto: Montage. Emelie Stenqvist och Dennis Pettersson/arkiv

SVALT INTRESSE2019-09-05 09:19

Måndagen den 2 september fylldes Campus Gotland åter av studenter. Däremot är det inte alla program som har fulla stolar. På grundlärarprogrammen är det flera platser som ekar tomma. Endast fem studenter är antagna till inriktningen F - 3 och sju personer till inriktningen 4 - 6. På förskollärarprogrammet ser siffrorna inte lika dystra ut, där är det istället 19 studenter som börjar till höstterminen.

– Gotland och Visby har lägre volymer generellt. Sedan är det ett problem nationellt att yrket verkar ha tappat sin status, säger Olle Jansson, rektorsråd på Campus Gotland.

Även Stellan Sundh, som är studierektor för Campus Gotlands lärarutbildningar, tror att synen på yrket bidrar till att allt färre väljer att söka programmen.

– Det pågår en negativ diskurs kring skolan. Samtidigt som det finns oerhört mycket bra som pågår men de goda exemplen syns inte. Jag har själv varit lärare och det är ett väldigt självständigt och kreativt arbete i en positiv miljö, säger han.

De båda ser med oro på den trend som verkar hålla i sig och framhäver att det låga antalet lärarstudenter inte bara påverkar lärosätet utan även regionen.

– Vi har såklart ett ansvar för den regionala kompetensförsörjningen men vi har också ett ansvar för att få universitetets ekonomi att gå ihop. Det ska mycket till att ett program läggs ned men det kan ställas på sin spets. Det är svårt att hålla igång utbildningar med så små volymer, säger Olle Jansson.

Dock vill han trycka på att det just nu inte är aktuellt att lägga ned grundlärarprogrammen. Istället arbetar campus aktivt med regionen för att försöka locka fler studenter till Visby. En satsning som har pågått i två år är att man arbetar med partnerskolor där studenterna får vara med i verksamheten en dag i veckan. Från i höst kan även förstaårsstudenter söka läraraspiranttjänster.

Två lärarstudenter som är inne på sitt tredje år är Eva-Pia Mattsson och Päivi Tuomi. De båda kan inte tänka sig ett bättre yrke.

–  Det är utmanande och ingen dag är den andra lik. Den bästa lönen är när man märker att elever har lärt sig något, säger Päivi Tuomi.

Hon har flyttat till Sverige från Finland, vilket är en ren kontrast för i grannlandet svämmar det istället över av pedagoger.

– I Finland är det jättesvårt att få jobb som lärare, berättar hon.

Eva-Pia Mattsson har drömt om att bli lärare sedan mellanstadiet, men det var först när hon flyttade till Gotland för över 20 år sedan som hon tog steget in på yrkesbanan. Då som obehörig lärare. När möjligheten att studera lärarprogrammet på Campus Gotland dök upp kände hon inga tvivel.

– Jag vill fortsätta för det är ett fantastiskt jobb. Men är du obehörig så är du den som åker ut först om det kommer en behörig. Så jag kände att det var dags att plugga igen, säger hon.

Päivi och Eva-Pia hoppas att yrket kommer att genomgå en statusförändring och de tror att en lönehöjning skulle kunna vara ett steg på vägen.

– Man måste börja någonstans. Har folk studerat flera år så vill de också ha ut något i slutändan, säger Eva-Pia.

Enligt Lärarförbundet Gotland ligger ingångslönen för lärare inom regionen på 28 000 kronor. I liknande kommuner ligger den istället på 30 000 kronor och uppåt säger Linda Rung som är ordförande i Lärarförbundet Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!