BILDER: Rusning till stor svamputställning

180 olika svampar, plockade den senaste veckan, fanns till allmän beskådan i Stenkumla bygdegård under söndagens svamputställning.

Åke Edvinsson pratar svamp med Eva Weber, till höger och Ami Lexmark, mitten.

Åke Edvinsson pratar svamp med Eva Weber, till höger och Ami Lexmark, mitten.

Foto: Dennis Pettersson

SVAMPEN ENGAGERAR2018-09-23 17:30

Under söndagen fylldes Stenkumla bygdegård med människor som på ett eller annat sätt intresserar sig för svampar. En blandning av unga och äldre, barnfamiljer och par, alla nyfikna på skogens guld i olika former och arter. "Svampnördarna" Åke Edvinsson och Kerstin Gahne står bakom den årliga svamputställningen. I år hade paret plockat samtliga svampar under två intensiva dagar den senaste veckan.

– Vi var ute fredag och lördag och lyckades få ihop 180 olika sorter, men det har varit svårt. Det är ännu för torrt i marken, konstaterar Åke Edvinsson och fortsätter:

– Jag minns att vi förra året hade 297 olika svampar här på utställningen, det var ett riktigt bra svampår då, säger han.

Det är fortfarande lite tidigt på säsongen menar Åke Edvisson som anordnat utställningen i bygdegården under flera års tid.

– Det ska till ordentligt med regn, kommer det för liten mängd så fastnar regnet uppe i träden och kommer inte ned i jorden, förklarar Åke Edvinsson.

Noga utplacerade på tre långa bord delas svamparna in efter arter på utställningen. Röda lappar betyder giftig svamp, gröna betyder ätbar och gula lappar innebär ätlig, men inte särskilt god.

Eva Weber och Ami Lexmark var två av besökarna på utställningen. De hade hört Åke prata på radion och blev nyfikna på utställningen.

– Man behöver lära sig mer, det märker man här, säger Eva Weber.

– Det som är så bra här är att man kan lukta på svamparna, annars ser man dem bara i en bok och det kan vara stor skillnad, säger Ami Lexmark.

Många av besökarna är på plats för att lära sig mer om svamp och dess olika arter. Många tar med sig egna svampar och frågar vad de har hittat.

– Folk är nyfikna och brukar komma och fråga om jag kan artbestämda deras svampar, säger Åke Edvinsson.

Clas Jacobsson kommer fram med en liten burk där han har en trubbig liten svamp som han frågar Åke Edvinsson vad det är han har hittat.

– Det är en gul fjällskivling som du har där, de trivs bra i blomkrukor, säger han.

Det är just i en blomkruka som Clas Jacobsson har hittat svampen, visar det sig, och skänker den sedan till utställningen.

– Det är många som kommer och lämnar svampar under dagen, det är faktiskt roligt, säger Åke Edvinsson.

Både Åke och Kerstin är att betrakta som proffs när det kommer till svamp. De båda menar att det inte finns några genvägar utan man måste lära sig, art för art.

– Ett bra tips är att försöka lära sig några nya arter varje år, det brukar funka för de flesta, säger Åke Edvisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om