Nu är mördarsvanens öde avgjort

Föreningen tröttnade på knölsvanen med fler än 100 ejderungar på sitt samvete, och ansökte om att få den avlivad. Nu har länsstyrelsen beslutat om svanens öde.

Respekt. När en knölsvan kommer flygande är det bäst att ta skydd. Fotografen Tord Olsson var beredd på att slänga sig åt sidan, men knölsvanen stannade som tur var ett par meter före.  Knölsvan, Rosenkällasjön, Östergötland

090714

7541

Respekt. När en knölsvan kommer flygande är det bäst att ta skydd. Fotografen Tord Olsson var beredd på att slänga sig åt sidan, men knölsvanen stannade som tur var ett par meter före. Knölsvan, Rosenkällasjön, Östergötland 090714 7541

Foto: Tord Olsson

SVAN PÅ JAKT (GA)2019-07-14 07:31

Karlsö Jagt- och djurskyddsförening har tidigare ansökt hos länsstyrelsen om tillstånd för skyddsjakt på en knölsvanshane som bitit ihjäl ejderungar.

Personal och besökare på Karlsö påstås ha sett hur han i stort sett dagligen har attackerat ejderkullar och tillsynsmannen konstaterar att han har uppemot 100 ejderungar på sitt samvete.

LÄS OCKSÅ: Mördarsvan kan få dödsstraff

Christina Åkerblad, som vid årsmötet valdes in i riksstyrelsen för föreningen Jaktkritikerna, berättar:

– Jag fick se det och ringde upp Måns Hjernquist som är ordförande i Gotlands ornitologiska förening, han blev mycket upprörd och lämnade ett långt yttrande.

På tisdagen nådde föreningen en framgång när länsstyrelsen beslutade att den aggressiva knölsvanen på St. Karlsö inte får avlivas.

Ejdern bevarandestatus försvåras inte om skyddsjakt inte beviljas och svanen visar ett naturligt, revirhävdande beteende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om