Inget är som det brukar vara. I onsdags blev Ulf Kristersson (M) den första statsministerkandidaten att röstas ner sedan enkammarriksdagen infördes 1971. I går fick en övergångsregering för första gången lägga fram en statsbudget.
En sådan måste vara i det närmaste opolitisk, då de partier som skrivit den kan bli av med makten inom kort. Därför uteblir de flesta av de satsningar som presenterades i våras.
En av dessa är fem miljarder kronor i ökade statsbidrag till kommunerna. Hur mycket av det som skulle ha kommit Gotland till dels är oklart: En standardmodell ger en summa kring 100 miljoner kronor, medan regionens ekonomer uppskattar 30 uteblivna miljoner.
Uträkningen försvåras ytterligare av att vissa riktade anslag, som skulle fasas ut, nu i stället blir kvar.
– Ja, det gäller att se till nettoeffekten. Men det är oerhört olyckligt att de fem miljarderna försvinner, säger det gotländska oppositionsrådet Filip Reinhag (S) om partikollegan Magdalena Anderssons budget.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) har liknande tankar:
– Detta gör givetvis att det finns en osäkerhet i budgeten och att marginalerna kan bli mindre, säger hon.
Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, varnade i en TT-intervju för skattehöjningar som en konsekvens.
Detta ska dock inte vara på tapeten för Gotland.
– Nej, ingen skattehöjning är aktuell, menar Eva Nypelius.
Filip Reinhag gör samma bedömning. Han tror att det snarare är mindre kommuner som kan tvingas till drastiska åtgärder.
En ödets ironi i sammanhanget är att flera partier – i båda blocken – öppnat för mer pengar till kommuner och landsting.
Men detta kräver politiska krafttag och en övergångsregerings budget måste alltså hålla sig opolitisk. Det är, med andra ord, det osäkra parlamentariska läget som nu drabbar Region Gotland ekonomiskt.
Samtidigt talar detta för att pengarna i alla fall kommer, men senare, i en ny regerings budget.
– Jag uppfattar att tillskottet har ett brett stöd. Så jag är inte orolig i längden, även om både M och SD ibland talar om mindre pengar till kommunerna i stället, säger Filip Reinhag.
Dessutom är det inte säkert att övergångsbudgeten antas. Den kan bli nedröstad till förmån för inkommande motioner de närmaste veckorna. Moderaterna redan öppnat för att föra fram en sådan – och både SD och KD kan komma att stödja den i stället.