”De håller längre än långtradare”

Försvarets materielverk svarar på kritiken om ursprunget på det bränsle som används inom den svenska försvarsmakten.

Svar på kritik(GT)2017-03-03 05:00

Försvarets upphandling av drivmedel är ett hot mot Sveriges klimatmål och dessutom en säkerhetsrisk då oljan till stor del kommer från Ryssland. Det dundrade Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, i Gotlands Tidningar i går.

Kritiken besvaras nu av försvarets materielverk, FMV, som sköter upphandlingarna av drivmedel åt försvarsmakten.

Eftersom många av försvarets fordon kan användas under en lång rad år finns en eftersläpning i bytet till modernare teknik:

– Exempelvis stridsfordon, stridsvagnar och bandvagnar har en helt annan livslängd än en långtradare på ett åkeri. Livslängden på ett militärt taktiskt fordon kan vara upp till 20–30 år, och eventuella ombyggnader av äldre fordon för att klara nya bränsletyper måste tas från försvarsanslaget.

Det skriver Henrik Hedberg, presschef vid FMV, i ett mejl till GT.

Han uppger att försvarsmakten och försvarets materielverk följer utvecklingen på den svenska och europeiska marknaden och även inom Nato, för att se om det finns möjligheter till att gå över till förnybara drivmedel.

Kravet är att drivmedlen ska kunna fungera i fordonsparken, som rymmer både nya och äldre fordon av olika typer. Henrik Hedberg pekar bland annat på risken för algbildning, om försvaret skulle använda sig av biobränslen.

– Många fordon används inte varje dag. En hel del av fordonen ställs av eller förrådsställs med diesel i tanken för att vara omedelbart gripbara. För dessa fordon används för närvarande endast fossila drivmedel eftersom dagens biobränslen inte fungerar så bra efter en längre tids lagring. Det finns till exempel risk för tillväxt av alger.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, kom 40 procent av råoljan som Sverige importerade 2015 från Ryssland.

– Det är märkligt att försvaret är beroende av Ryssland för att försvara oss mot Ryssland, sade Mattias Goldmann i gårdagens GT.

Henrik Hedberg konstaterar att FMV upphandlar och skriver drivmedelsavtal med leverantörer på den svenska marknaden enligt lagen om offentlig upphandling.

– I avtalen ingår att det är leverantörens ansvar att säkerställa tillgång oberoende av ursprungsproducent. FMV ställer också krav på redovisning av miljökonsekvenserna. Ursprung för fossila bränslen redovisas av leverantörerna enligt de krav som ställs i drivmedelslagen och bränsledirektivet på leverantören, uppger FMV:s presschef Henrik Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!