I förra veckan meddelade M-politikern Peter Wennblad att han drar tillbaka sin kandidatur till riksdag och regionfullmäktige. Orsaken till avhoppet är att han inte får tiden att räcka till. Till GA sa han bland annat att ”alla som håller på med politik på ledande positioner har svårt att få ihop ett normalt liv, både praktiskt och ekonomiskt” och att de gotländska politikerna är ”ganska trötta och slitna”.
I en studie från Linköpings universitet från 2010 har författarna undersökt orsaken bakom avhopp i kommunpolitiken i Östergötland. Främst handlar det om förhållanden i arbetslivet, familjeförhållanden och tidsbrist. Det är inte helt ovanligt att det finns problem med att få förtroendeuppdraget att gå ihop med det övriga livet även här på Gotland.
– Jag lägger ungefär 50 procent på mina uppdrag, men jag har betalt för 25 procent. Jag jobbar också, men nästan varje dag är det något politiskt möte, säger Lars Thomsson (C).
Lars Thomsson har föreslagit att de gotländska politikernas arvoden bör höjas. Detta främst på grund av att det är svårt att rekrytera nya politiker med nuvarande ersättningar, eftersom det politiska uppdraget oftast måste kombineras med ett annat yrke. De gotländska politikerarvodena har dessutom släpat efter i tre år och följer inte de nationella rekommendationerna. När regionstyrelsens arvodeskommitté sammanträdde i februari i år röstade majoriteten igenom en höjning av arvodena till 12 procent av riksdagsmannaarvodena. Tidigare låg arvodet på 8 procent. Lars Thomsson anser att svårigheterna att locka nya politiker i grunden är ett demokratiproblem.
– Vi bäddar för en situation där vi bara får pensionärer och egna företagare till politiska uppdrag. Vi behöver få till en diskussion om hur vi får en levande demokrati, säger han.
På arvodeskommitténs möte kom man överens om att höja arvodena till nämndsordförandena, med störst höjning till ordförandena i hälso- och sjukvårdsnämnden och socialnämnden. Orsaken till detta är att man såg en ökad belastning och ett större tryck från allmänhet och media. Även tekniska nämnden, där Tommy Gardell (S) är ordförande, har en hög belastning.
– Som ordförande har jag en tjänst på 35 procent, men det är jag inte ens i närheten av. Min uppskattning är att jag lägger ner omkring 75 procent på det. Det är läsning på kvällar, möten nästan varje dag och jag är den som får absolut mest samtal från allmänheten, säger han.
Vad kan göras, förutom att höja arvodena?
– De som tar de tyngsta uppdragen måste få tid till det, det har man inte i dag. Jag ser bara på ledamöterna i tekniska nämnden att de har det jättesvårt att få det att gå ihop, säger Tommy Gardell.