De politiker som sitter i regionfullmäktige, i nämnder eller har andra politiska uppdrag får ersättning för det. Det ska täcka inkomstbortfall. Men flera politiker menar att arvodena måste förändras för att passa dagens situation. Socialdemokraten Leif Dahlby menar att ersättningarna till dem som är ordförande för nämnderna måste förändras. Att vara exempelvis ordförande för socialnämnden är mer än ett halvtidsuppdrag menar Leif Dahlby. Dessutom är det svårt att kombinera en halvtidstjänst med ett annat jobb och därför är det svårt att locka yngre människor till politiken.
– Tänk dig själv om du har möten måndag förmiddag och tisdag eftermiddag och så vidare och samtidigt ska du kunna kombinera det med ett civilt yrke. Det är ytterst få människor som kan det.
Ordföranden i de tyngsta nämnderna har också mycket mediakontakter och kraven på tillgänglighet är stor menar Leif Dahlby. Det måste de få tid för.
Centerpartisten Lars Thomsson vill se en generell höjning av arvodena som av besparingsskäl frusits under tre år och inte längre följer de nationella rekommendationerna. Att komma upp till de rekommendationerna skulle kosta skattebetalarna cirka 1,5 miljoner kronor. I dag betalar regionen årligen ut 14 miljoner kronor i arvoden till politiker.
Inför varje ny mandatperiod samlas regionstyrelsens arvodeskommitté för att diskutera hur arvodena ska se ut framöver. Det arbetet har nu påbörjats och diskuteras i partigrupperna och frågan ska upp i nästa regionfullmäktige.