Gotlandsvän på stol nr 1 i Svenska Akademien

När Eric M Runesson tar plats på stol nummer 1 får Svenska Akademien en riktig Gotlandsvän. ”Jag försöker vara på ön så mycket jag kan”, säger han.

Eric M Runesson.

Eric M Runesson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

SVENSKA AKADEMIEN (GA)2018-10-06 13:20

Under den senaste turbulensen har juristen Eric M Runesson fungerat som medlare mellan Svenska Akademin och Nobelstiftelsen. Det har med tiden stått klart att Akademien önskat att få in en jurist, vilket uppfylldes i går. Med valet av Eric M Runesson får Akademien på köpet en ledamot med koppling till Gotland.

Att Eric Michael Runesson har rötter på norra Gotland visades 2014, när han var ombud för Barbro Magnusson vid förhandlingarna om Nordkalks täkttillstånd i Ojnareskogen.

– Barbro är min faster. Hon bor på en granntomt till det område där Nordkalk ville bryta kalk. Det är marker med otroligt fina naturvärden, berättar Eric M Runesson och tillägger:

– Jag gjorde det mesta jobbet, men har inte kunnat fortsätta med uppdraget eftersom jag lämnat jobbet som advokat för att bli justitieråd.

Eric M Runessons pappa kom från Stucks i Bunge. Han flyttade till Stockholm på 1950-talet. Eric är född i Stockholm 1960, där han också växte upp. Numera förlägger han och hustrun Cecilia sina Gotlandsbesök till huset på Strandgatan i Visby som de köpte 2011.

– Vi försöker vara på Gotland så mycket vi kan, säger han.

På kort tid har Eric M Runesson fått två prestigetyngda uppdrag. Förutom att bli akademiledamot utnämndes han i juni till justitieråd i Högsta domstolen.

Hur blir det med Gotlandsbesöken framöver, när du är både justitieråd och akademiledamot?

– Det är alldeles för tidigt att svara på. Vi får vänta och se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om