Biskopens uttalande vållade het debatt

Stockholmsbiskopen Eva Brunne berömde statsministerns regeringsombildning. Det ledde till en het debatt mellan moderaterna Patrik Thored och Inger Harlevi på sociala medier. GA mötte meningsmotståndarna för att reda ut om kyrkans män och kvinnor får ta partipolitisk ställning.

Möte. Patrik Thored (m) och Inger Harlevi (m) kunde enas i att biskopen borde ha avstått från sitt twitterinlägg.

Möte. Patrik Thored (m) och Inger Harlevi (m) kunde enas i att biskopen borde ha avstått från sitt twitterinlägg.

Foto: Patricia Ståhl

Svenska kyrkan (GA)2017-08-03 09:55

När Stefan Löfven annonserat sin nybildade regering skrev Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, på Twitter: ”Tack Stefan Löfven för ditt starka och tydliga ansvarstagande.” Flera högt uppsatta allianspolitiker var kritiska mot hennes inlägg, däribland Jan Björklund som kallade det ”omdömeslöst”.

”I min värld är detta ungefär som om kungahuset skulle ta politisk ställning”, skrev Gotlandsmoderaternas ombudsman Patrik Thored på Facebook, vilket genererade en häftig diskussion.

Partikamraten och kyrkopolitikern Inger Harlevi gav kritiska svar och menade att det fungerade utmärkt att biskopar uttrycker sin partipolitiska åsikt.

På vilket sätt likställer du biskopen med kungahuset?

– Det var drastiskt uttryckt, min roll är att väcka debatt. Men jag tycker att kyrkan ska syssla med själavård och diakoni, inte partipolitik, säger Patrik Thored.

Han vidhåller sin kritiska hållning till Brunnes agerande.

– Hon har dålig koll på hur riket styrs och då borde hon inte ha uttalat sig. Riksdagen har majoritet och de säger att kan fälla Hultqvist. I min värld var det inte ett ansvarsfullt beslut av Löfven.

Inger Harlevi delar inte hans åsikt att kyrkliga auktoriteter inte ska uttala politiska åsikter.

– Jag tycker att man som biskop har sin fulla rätt att uttrycka sig.

Eva Brunne uppgav senare till Aftonbladet att hon inte gjort ett partipolitiskt ställningstagande och att hon ansåg att Löfven tog ansvar genom att fortsätta regera.

Patrik Thored håller inte med.

– Hon har tydligt tagit politisk ställning. Biskopen skriver inte som privatperson, även om hon gör det på egna sociala medier. Man representerar ett samfund och inte olika politiska åsikter, säger han.

Du funderar på att gå ur Svenska kyrkan?

– Ska min medlemsavgift gå till att driva socialdemokratisk partipolitik, då går jag ur. I det stora hela har mitt utträde ingen betydelse men kyrkan behöver fler medlemmar, inte färre.

Det är fullt möjligt att hålla isär partipolitiska åsikter och uppdrag från arbete inom kyrkan, menar Inger Harlevi.

– På samma sätt som jag som aktiv i POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, aldrig skulle recensera kommunpolitiken, och tvärtom. Det har skojats om mig att jag sitter på många stolar, men jag försöker alltid vara noga med att hålla ordning på vilken stol jag sitter på.

Har biskopens agerande skadat Svenska kyrkan?

– Jag tror att de flesta medlemmar i Svenska kyrkan förväntar sig en neutralitet. En typisk medlem ser till vad kyrkan uträttar i samhället, själavård och diakoni som värdefullt, utifrån det måste kyrkan arbeta. Biskopens uttalande tror jag kan leda till besvikelse hos medlemmarna, säger Inger Harlevi.

Vilka effekter ser ni?

– Jag tror inte att biskopen skriver på samma sätt igen. I en infekterad samhällssituation är det lämpligt att först fundera innan man gör inlägg på sociala medier. Då kan man överlåta till socialdemokratiska politiker att försvara Löfven, säger Inger Harlevi.

– Det får kanske fler att tänka till, på vilka man representerar. Det gör mer skada för kyrkan än politiken, i kyrkan delar man en tro och där kan finnas många olika politiska åsikter, säger Patrik Thored.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!