”Jag tror att vi klarar konkurrensen”

Ingen vet vad ökad konkurrens betyder för Svenska spels huvudkontor i Visby. Nu fokuserar de anställda på att stå rustade inför framtiden.

Utvecklingsmöjligheter. ”Få företag ger så breda möjligheter”, säger Ingela Westfält-Uddin, projektledare. Både hon själv, kanalutvecklaren Robin Strandänger och pressinformatören Johan Söderkvist ha

Utvecklingsmöjligheter. ”Få företag ger så breda möjligheter”, säger Ingela Westfält-Uddin, projektledare. Både hon själv, kanalutvecklaren Robin Strandänger och pressinformatören Johan Söderkvist ha

Foto: Rolf Jönsson

svenska spel (ga)2016-02-01 11:00

Hur den svenska spelmarknaden ska fungera har utretts flera gånger. Personalen vid Svenska spels huvudkontor i Visby börjar bli luttrad:

– Om alla tidigare utredningar har lagts i samma byrå så måste den ha många lådor. Men den här gången känns det som att det kommer att hända något. Det måste helt enkelt hända något, säger Stefan Örtbrant.

Robin Strandänger och Ingela Westfält-Uddin håller med. Något måste hända. Konkurrensen från de utländska bolagen har blivit för stor. Det händer att Ingela som Svenska spel-anställd får stå till svars för all spelreklam som sköljer över tv-tittarna.

– Och det är inte vår reklam. Det måste vara samma regler som gäller för alla, säger hon.

– Det är inte hållbart som det är nu, säger Robin.

Vad spelutredningen resulterar i och vad det betyder för jobben i Visby är det ingen som vet.

– Just nu försöker vi förbereda oss för en licensmarknad och vässa vårt utbud, säger Johan Söderkvist, pressinformatör

Än märks ännu ingen större oro.

– Det är ingenting vi pratar om på kafferasterna, säger Ingela Westfält-Uddin.

Själv är hon mer fundersam på hur Gotland skulle klara sig utan Svenska spel. När Penninglotteriet kom till Gotland 1975 fanns det 80 tjänster på företaget. Efter sammanslagningen med Tipstjänst och tillkomsten av Svenska spel har huvudkontoret växt och har i dag 350 anställda.

– För mig är det en Gotlands-fråga. Jobben på Svenska spel är viktiga. Få företag ger så breda möjligheter. För Gotlands skull borde våra kommunpolitiker engagera sig i det här, säger hon.

Även om vanliga lotter fortfarande svarar för merparten av Svenska spels miljardvinster så är det på online-sidan som tillväxten sker. Det är också där som de nya jobben har skapats.

Robin Strandänger är kanalutvecklare. Han tar reda på vad kunderna tycker om de digitala plattformarna och ser till så att deras synpunkterna leder till förbättringar – en viktig uppgift när konkurrensen hårdnar.

Att denna digitala utveckling finns i Visby är en tillgång för Gotland, tycker Ingela Westfält-Uddin. Kunskapsbanken borgar för att Gotland står sig starkt inför framtiden.

– Jag tror att vi klarar konkurrensen, säger hon.

Robin Strandänger tror att Gotland kan behålla sin position även om det i en framtid blir aktuellt med en försäljning av bolaget:

– Min förhoppning är att vi har så mycket kompetens att den som köper i så fall ska vilja ha kvar verksamheten på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om