Ministerintervju: ”Det behövs ett statligt ägt spelbolag”

Trots att det nya licenssystemet har gett staten bättre kontroll över spelmarknaden tycker civilminister Ardalan Shekarabi (S) att det behövs ett statligt ägt spelbolag.

Civilminister Ardalan Shekarabi giller Almedalsveckans möjligheter till öppna samtal och möten. Här ett samtal i Almedalen 2016.

Civilminister Ardalan Shekarabi giller Almedalsveckans möjligheter till öppna samtal och möten. Här ett samtal i Almedalen 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska spel2019-06-29 20:15

Civilministerns ilska över spelbolagens aggressiva och omfattande marknadsföring har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Att Ardalan Shekarabi är mycket nöjd med den nya marknadens regler om spelansvar har det talats mindre om.

– Behovet av en reglering var enormt. 35 000 har anslutit sig till Spelpaus, en möjlighet som inte fanns tidigare. Det här har satt stopp för två decennier med vilda västern, säger han.

Med bättre kontroll över spelföretagen har frågan om Svenska Spel väckts. Spelutredaren Håkan Hallstedt föreslog att delar av det statliga bolaget kunde säljas, och riksdagen har i år behandlat en motion om utförsäljning. Ardalan Shekarabi anser dock att staten bör vara kvar som ägare:

– Vill man påverka en marknad, så har det betydelse vilken roll man har på den. Den här regeringen har inga som helst planer på att sälja ut Svenska Spel, och bolaget ska finnas på Gotland.

Som GA berättade förra veckan drar ministrarna ner på sin medverkan i Almedalsveckan. Ardalan Shekarabi hör dock till de flitigare, med medverkan i 17 programpunkter under tre dagar.

– Det är upp till varje minister att besluta om deltagandet. För mig är Almedalsveckan väldigt relevant. Den representerar bland det bästa med Sverige. Ett fint arv efter Olof Palme, säger Ardalan Shekarabi som dock inte är helt nöjd med utvecklingen:

– Jag gillar inte kommersialiseringen. Det får inte bli så att det bara är företagsintressen som har råd med närvaro. Arbetet med att hålla Almedalsveckan öppen för samtal och dialog måste fortsätta.

Kostnadsutjämningen mellan olika regioner är en fråga som Ardalan Shekarabi gärna debatterar.

– En förstärkt utjämning är viktig. Vi tror på ett land där de regionala klyftorna minskar. Det är en prioriterad fråga för oss.

För Gotland är frågan om kostnadsutjämning särskilt viktig. Här finns förhoppningen om att översynen av stödet från staten ska leda till en ökning med 230 miljoner för att kompensera för ö-läget.

– Jag är väl medveten om Gotlands ståndpunkt. Jag har fört en nära dialog med regionledningen ända sedan vi formulerade utredningens direktiv.

Ardalan Shekarabi var länge en ivrig förespråkare för större regioner. Det skulle också vara ett sätt att minska klyftorna, bland annat för att skapa en likvärdig sjukvård. 2016 stod det dock klart att det inte finns majoritet i riksdagen för en regionreform.

– För mig är den frågan helt borta nu, säger Ardalan Shekarabi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!