Att Svenska spel står inför en gigantisk omorganisation är ingen nyhet.
Den 1 januari 2019 börjar det nya licenssystemet för spelmarknaden att gälla och statliga Svenska spel ska då ha delat upp bolaget i två olika affärsområden.
Sportspel och nätkasino blir det ena, lotter och nummerspel det andra.
De utsedda toppcheferna för dessa avdelningar, Kristina Askstedt och Fredrik Wastenson, placeras i Solna. Detta fick tidigare i våras regiondirektör Peter Lindvall och regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin, att lufta sin oro.
De menade då att det är viktigt att ledande befattningar vid bolaget placeras på Gotland.
– Om så inte sker ser vi stora risker att fler arbetstillfällen och nyrekryteringar sker på andra platser än på Gotland. Inte minst gäller detta kvalificerade arbetstillfällen och ledande chefstjänster, sade Meit Fohlin.
GT var i går i kontakt med flera medarbetare på Svenska Spel som vittnar om möten under den gångna veckan där medarbetare kallats in och fått veta att de inte längre är önskvärda.
Trots i vissa fall över 30 års erfarenhet på företaget och flertalet i ledande positioner.
En mångårig medarbetare går med på att berätta, dock anonymt.
– Främst är det kommunikationsavdelningens runt 20 personer som det har handlat om hittills, där har många fått veta att de inte får behålla sina jobb. Andra har fått beskedet att de ska "mappas" mot andra tjänster på företaget.
Vad innebär det?
– Att man ser över om det finns liknande arbetsuppgifter på någon annan avdelning, men då kan det jobbet lika gärna finnas i Solna som i Visby, vilket i praktiken innebär att personen ändå blir av med sitt jobb. De som sitter med familjer och bostäder kan inte flytta på sig hur som helst.
Hur har detta skötts anser ni?
– Inte bra alls! Det har varit rena avrättningsmötena där en medarbetare i taget har kallats in i ett rum och fått veta om man inte är önskvärd eller om man ska "mappas".
Vad känner ni mest oro inför just nu?
– Förutom att det riskerar att bli personliga tragedier så tycker jag att det märks att fokus håller på att skifta från Visby till Solna, något som företagsledningen bedyrade inte skulle hända.
GT tog kontakt med en av de som fått beskedet att tjänsten försvinner, men denne ville inte alls uttala sig. Svaret blev bara helt kort:
– I vårt gäng vågar tyvärr ingen prata på grund av rädsla.
Totalt är det 280 personer, både på Gotland och på fastlandet, som berörs av omorganisationen inom bolaget. När Maria Z Furenmo, HR-direktör på Svenska Spel, uttalade sig i slutet av mars månad utlovade hon att flertalet av dem kommer att få jobb inom de nya affärsområdena.
– Antal anställda kommer att öka, det tror jag inte undgått någon hos oss. Men vissa tjänster försvinner och samtidigt kommer det till nya tjänster, sade hon då.
I en kommentar till det som händer nu svarar Andreas Jerat, Svenska Spels kommunikationschef:
– Vi förstår att medarbetare som får besked om att deras tjänster påverkas av omorganisationen känner oro. Men vi vill avvakta med att kommentera vår omorganisation i media innan vi fått chans att berätta om den för våra medarbetare.
– Den 7 juni kommer vi på ett gemensamt frukostmöte i Visby och Solna att informera alla medarbetare om steg två i vår omorganisation inför den nya spelmarknaden.