Kurser för nyanlända ny folkhögskoleprofil

Gotlands folkhögskola satsar på en profil för utbildning av nyanlända. Inom kort startar nya utbildningar i såväl Fårösund som Hemse.

Svenskautbildning (GT)2016-03-10 10:17

Andelen elever i någon form av utanförskap ökar i samhället, inte minst mot bakgrund av den mängd nyanlända och människor i asylprocess som nått Gotland.

– Det finns ett stort ökat behov av SFI-utbildning och alla utbildningsproblem går inte att lösa i Visby, säger Thomas Nilsson, rektor för Gotlands folkhögskola.

Detta präglar också den närmaste framtiden för folkhögskolan. Om två veckor startar därför en SFI-undervisning (Svenska för invandrare) på folkan i Hemse, från och med hösten 2016 planeras liknande utbildning i Fårösund.

Avsikten är även att i höst starta en allmän linje i Fårösund, för dem som önskar uppnå saknad behörighet.

– Vi är övertygade om att det finns skäl att göra det, just nu inventerar vi behovet och riggar sen efter det, säger Thomas Nilsson.

En satsning kring ensamkommande barn och ungdomar planeras också under namnet Folkhögskolespåret, det i samarbete med socialförvaltningen.

Detta bedrivs redan i ett tiotal län och är ett erbjudande om såväl studier som boende för ungdomar i utslussningsfasen. Syftet är att ge dem en snabbare väg mot studier och arbete.

Också den socialpedagogiska utbildningen i Fårösund utökas till följd av ett samhälle i förändring, då en profil mot mottagande och integration etableras.

– Det är ett nationellt behov, utbildade människor som vet vad det innebär att lämna en kultur för en annan, att möta traumatiserade människor och som kan lagarna runt asylprocessen.

Under hösten har socialförvaltningen rekryterat en hel del ny personal för att möta det behov som finns. Nu öppnar folkhögskolan för utbildning även för dessa.

– Det är en helt ny situation vi har att hantera och folkhögskolan har en lång och god tradition att utbilda vuxna. Nu prioriterar vi vissa områden för framtiden, säger Thomas Nilsson.

Folkhögskolan har även uppdrag av staten att sörja för yrkesutbildning mot bristyrken.

På Gotland finns, visar det sig efter diskussioner med Region Gotland, på sikt stora behov inom vården.

Planen är att inom folkhögskolans regi erbjuda språkpraktik och utbildning riktad mot nya gotlänningar med utländsk bakgrund.

I stort har folkhögskolan tillräckligt med internatplatser i sina elevhem. Entreprenören Joakim Kuylenstierna vill gärna bygga elevbostäder i kasernen på gamla KA 3-området och hyra ut till folkhögskolan i Fårösund, något som rektor Thomas Nilsson i dagsläget inte anser intressant.

folkan

Region Gotland är huvudman för folkhögskolan och skolan ingår, sedan 1 januari 2016, i utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden är styrelse för Gotlands folkhögskola och förvaltar ansvaret för ekonomin och verksamheten. Ytterst är kommunstyrelsen ansvarig för skolans verksamhet.

Källa: Gotlands folkhögskola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om