"Gotländskt kött har ett bra rykte"

Besökare.
Staffan Nilsson gästar Köttriksdagen på Wisby Strand.

Besökare. Staffan Nilsson gästar Köttriksdagen på Wisby Strand.

Foto: Malin Stenström

Svenskt kött2016-11-10 17:30

För första gången sedan 1990-talet samlas köttproducenter och organisationer i Visby för Nötköttsproducenternas årsstämma.

– Runt 300 personer har kommit hit för två dagars nätverkande och kunskapsutbyte, vi har fått väldigt bra feedback från de hitresta deltagarna, säger Malena Bendelin, projektledare vid Hushållningssällskapet som arrangerar riksdagen i samarbete med Nötköttsproducenterna.

Ingemar Lundqvist, köttbonde från Alvesta i Småland, har just kommit till Wisby Strand efter en guidning på Stafva Gård.

– Det var mycket intressant att lyssna på berättelsen om Stafva Gård, det kändes personligt, säger han.

Den svenska nötköttsförsäljningen visar goda siffror och Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, är nöjd med utvecklingen.

– De senaste fem åren har vi sett en stor ökning av efterfrågan på svenskt kött. Svenska konsumenter har förstått skillnaden mellan det svenska köttet och importerat, svenska djur har det mycket bättre, vi har en hög kvalitetskontroll och minimal antibiotikaanvändning, säger hon.

En av de gotländska nötköttsproducenter som besöker Köttriksdagen är Ola Eriksson från Etelhem.

– Det är givande att träffa samarbetspartners, det ger inspiration och man är mer positiv när man åker hem än när man kom hit. Det är ett glatt folk, säger han.

Största delen av hans köttproduktion går till Stockholm genom Smak av Gotland.

– Gotländskt kött har ett bra rykte, det är ett förtroende och vi vill alltid leverera lika hög kvalitet, säger han.

Jan Forsell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter ser både miljömedvetenhet och kvalitetstänk ligga bakom den ökade efterfrågan på nötkött.

– Folk blir mer medvetna om vad man sätter i sig, och vill veta var köttet kommer ifrån.

För branschen ser han möjlighet till ökad nötköttsproduktion för export.

– Idag producerar vi runt 50 procent av det kött vi äter i Sverige, och det kan vi absolut öka. Det finns också en möjlighet att exportera det svenska köttet utomlands, framför allt till storstäder i Europa där det kan finnas kunder som vill och har råd att äta lite dyrare kött med bra kvalitet.

Annika Henell, köttbonde från södra Öland, är på Köttriksdagen för tredje gången.

– Vår familj har haft nötköttsproduktion i tio år, jag är här främst för att utbyta erfarenheter. Något som är viktigt att föra fram utåt är att vi hjälper till att vårda vårt stora landskap, våra kor håller till exempel Allvaret på Öland öppet.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om