"Romeopengar" finansierade hans nya tjur

Bengt Hallgren från Stenkumla är en av fyra bönder som fått ta del av projekt Romeo på Gotland. Ett projekt som finansieras delvis av McDonalds i Sverige.

Bengt Hallgren har arbetat som bonde till och från sedan 1962.

Bengt Hallgren har arbetat som bonde till och från sedan 1962.

Foto: Malin Stenström

SVENSKT NÖTKÖTT2018-09-23 14:00

Sedan 2016 har LRF tillsammans med Sveriges nötköttsproducenter och McDonalds Sverige drivit projektet Romeo vars syfte är att få fram mer svenskt nötkött genom att öka antalet dikor. Nu har omkring hundra tjurar fått nya hem runt om i Sverige tack vare projektet, en av dem är tjuren Mac som numera bor på Ansarve i Stenkumla.

– Alla stöd mottages med tacksamhet i den här branschen, säger Bengt Hallgren.

Han har arbetat som bonde från och till sedan 1962 och har hunnit med att ha såväl mjölkkor som att vara grisbonde. Han tvekade inte när han såg att det fanns möjlighet att söka bidrag för sina nya tjurar.

– Jag skulle ju ändå investera i nya tjurar så det passade mig bra. Jag är förvånad att det inte är fler på Gotland som ansökt, säger han.

Motkravet från projekt Romeo är att de företagare som tar del av stödet ska kunna öka antalet kalvningar med minst 20 stycken inom två år. I Bengt Hallgrens fall handlar det om att gå från 70 till 90 kor, vilket han tycker är rimligt.

– Ansöker man om dessa pengar måste man ju kunna visa att det ger någonting, säger han.

Den nya tjuren, som är en röd Aberdeen Angus räknar Bengt Hallgren med att kunna avla på i fem till sex år framöver.

– Det är ungefär så länge som man kan avla på dem, efter det finns det risk för inavel och det vill man inte riskera, säger han.

Tjuren Mac som Bengt Hallgren fick 2017 har redan gett honom ett tiotal kalvar det första året.

– Första året räcker det bra. Sen när han blir lite äldre kan man få mellan 15-40 kalvar per år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om