Nya försök att lösa sjökonflikten - nytt bud kan komma

På torsdagen fortsatte överläggningarna med medlarna i konflikten om sjöbefälens pensionsavtal. Avsikten är att lägga en slutgiltig hemställan på fredag med svar från parterna tisdagen den 16 mars.

Sverige och Gotland2010-03-12 04:00
På torsdagen träffade medlarna i den svenska sjökonflikten parterna, först fack och sedan arbetsgivare, för att punkt för punkt gå igenom vad konflikten handlar om och se om någon möjlighet till lösning finns.
- Något bud kommer vi inte att lägga i dag, men om dagens samtal visar på möjligheter kan det komma ett bud i morgon, sade Jöran Tjernell, en av de två medlare som Medlingsinstitutet har utsett, på torsdagen till radio Åland.
I tisdags kväll sade Svenska Sjöbefälsförbundet och Fartygsbefälsföreningen nej till det medlarbud som skulle ha inneburit en höjning av pensionsåldern från 60 till 62 år. Arbetsgivaren sa ja.
Sedan det stod klart att parterna tackar nej till det första medlingsbudet har förhandlingarna fortsatt.
Sjöbefälsförbundet och Sveriges fartygsbefälsförening har varslat om strejk till den 1 april klockan 00.00, alltså från skärtorsdagen.
Om ingen lösning i konflikten nås går sjöbefälen i strejk den 1 april. Då stoppas 30 svenskflaggade fartyg, bland dem Destination Gotlands M/S Visby.
Stridsåtgärderna innebär att befälhavare, styrmän, tekniska chefer och övrigt maskinbefäl i tjänst lägger ner arbetet och arbetsuppgifterna sätts i blockad.
Konflikten gäller ett 40 år gammalt pensionsavtal mellan Sjöfartens arbetsgivareförbund och Sjöbefälsförbundet. Arbetsgivarna har sagt upp avtalet, som anses för dyrt och förlegat.
Det handlar om sjöbefälens pensionsavtal, ITP-Sjö som upphör att gälla den 1 april. Avtalet ger i dag befälen rätt att gå i pension vid 60 år.
Enligt förslaget, som befälsfacken inte vill gå med på, skulle pensionsåldern höjas till 62 år. Undantagna är sjöbefäl som fyller 60 år under 2010-2012, som skulle få tillämpa de tidigare villkoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!