De så kallade covidpassen kommer att krävas på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Men även med vaccinationsbevis måste arrangören fortfarande följa grundläggande smittskyddsåtgärder. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis.
Arrangörerna kan dock komma runt vaccinationsbeviset. Utöver de grundläggande åtgärderna, som att informera besökare om hur smittspridning kan undvikas och ge möjlighet till handtvätt, behöver de också kunna erbjuda besökare en anvisad sittplats, ha max åtta i varje sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen.
Här kommer svar på några vanligt förekommande frågor:
Vad är ett covidpass?
Det är en handling som du kan bära med dig digitalt eller på papper som visar hur många doser av vaccin mot covid-19 du har fått och på vilka datum doserna har getts. För ett giltigt bevis krävs två doser.
Varför införs kravet?
Syftet är enligt regeringen att begränsa smittspridningen framför allt bland ovaccinerade genom att hindra dem från att samlas i större grupper.
Vad gäller för till exempel butiker, restauranger, gym, marknader, och museer?
De räknas inte till allmänna sammankomster och omfattas inte av regeln med max 100 personer, däremot måste de följa de allmänna råden. De uppmanas inte att använda covidpass i nuläget. Om smittspridningen ökar kraftigt kan covidpass i ett senare skede komma att krävas även där, enligt Folkhälsomyndigheten. Butiker ser dock inte ut att omfattas i så fall.
Hur får jag ett covidpass?
På sajten covidbevis.se kan du hämta ut vaccinationsbevis. För att logga in krävs e-legitimation. Om du har en digital brevlåda hamnar vaccinationsbeviset där. Det innehåller en QR-kod som kan visas upp vid entrén till det evenemang du vill besöka. Beviset kan sparas i digitalt eller skrivas ut på papper.
Hur gör jag om jag saknar e-legitimation?
En blankett finns att skriva ut från E-hälsomyndighetens hemsida. Beställningen kan göras sju dagar efter vaccination. När blanketten fyllts i och postats kan det ta mellan fem och tio dagar innan du får hem ett vaccinationsbevis. För den som saknar folkbokföringsadress i Sverige krävs en särskild blankett.
Vem kontrollerar att arrangörerna sköter sig?
Länsstyrelserna ansvarar för att kontrollera att det nya regelverket följs.