Dags att vrida klockan i helgen – nu blir det sommartid

Klockan två natten mellan lördag och söndag är det dags att ställa fram utemöblerna. Eller hur var det nu, var det grillen? Eller klockan, kanske?

Natten mellan lördag och söndag går vi över till sommartid.

Natten mellan lördag och söndag går vi över till sommartid.

Foto: TT (montage)

Sverige2021-03-27 12:05

Alla känner vi någon som har glömt. Eller vridit åt fel håll. Som kommit för sent eller för tidigt eller bara uppträtt allmänt förvirrat. Problemet med missad sommartid och vintertid lär dock vara mindre i dag än för ett antal år sedan, eftersom många moderna apparater och mobiler ställer om sig själva. 

Men likväl. Det finns några knep att ta till för att veta åt vilket håll klockan ska vridas när det är dags att ställa om den. Utemöblerna/grillen är ett sådant. Till sommaren ställer vi fram utemöbler och grill. Till vintern ställer vi tillbaka. Åt samma håll ställer vi om våra klockor.

undefined
Fint belysta utemöbler som har ställts fram.

Nu i helgen är det i alla fall dags att byta vintertid, eller normaltid som det heter, mot sommartid. Klockan två natten mellan lördag och söndag hoppar tiden över en timme och vips blir klockan tre i stället. Det kommer ge oss något mörkare morgnar till en början, men vi kommer ha dagsljus en timme längre på kvällarna.

Inom EU har frågan om att helt slopa tidsjusteringarna på vårar och höstar för att i stället ha en och samma tid året om stötts och blötts länge, och egentligen skulle vi inte längre ha några tidsjusteringar. Det har dock visat sig vara lättare sagt än gjort att slopa dem, bland annat skulle det kunna ställa till det för handels- och transportsektorn, och därför kommer vi även i år att ställa om våra klockor. Som det ser ut kommer vi fortsätta att göra det fram till åtminstone 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!