Reglerna för aktivitetsersättning och sjukersättning skiljer sig åt, då den senare kräver att arbetsförmågan inte kan bli bättre i framtiden.
– Aktivitetsersättningen har inte lika strikta regler det krävs endast att arbetsförmågan är nedsatt under minst ett år, förklarar Ingeborg Watz Forslund på Försäkringskassan.
Även om de medicinska intygen, som i Fideli Petterssons fall, visar en nedsatt arbetsförmåga så ska det bedömas utifrån olika typer av anställningar som kan finnas på arbetsmarknaden.
– Ja, i det ingår subventionerade och anpassade arbeten. Det ska finnas en rimlighet i att det ska kunna finnas en anställning, men det är inte alls så att det arbetet behöver finnas tillgängligt just där och då, säger Ingeborg Watz Forslund.
De personer som får avslag hänvisas till Arbetsförmedlingen.
– Det är en viktig funktion för Försäkringskassan, för att se om det finns en annan myndighet som kan ta vid. Det är alltid så att vi erbjuder ett möte med Arbetsförmedlingen, just för att man inte ska hamna mellan stolarna, säger hon.
Myndigheten har dock kritiserats för och själva uppmärksammat problemet med att många, i liknande situationer som Fideli Pettersson, inte får ersättning.
– Vi har skrivit till regeringen och pekat på just den här delen. Att bedömningen av arbetsförmågan, kopplat till det här, slår väldigt hårt, säger Ingeborg Watz Forslund.
Regeringen tillsatte därmed en utredning, om regelverken i sjuk- och aktivitetsersättningen, som ska redovisas senast 30 juli.