Avskogning är ett problem i många länder och att restaurera skogen har flera fördelar. Stående skog binder vatten i marken, jorden utarmas inte lika lätt och den blåser inte heller bort och lämnar en öken efter sig. Men trots att både stater och organisationer planterar nya träd, får de inte stå kvar och växa sig stora. Det ska ett nytt utbildningsprogram råda bot på. Svenska metoder för skogsrestaurering och skogsbruk ska användas som goda exempel på hur skogen kan användas för att ge både ekonomisk, social och biologisk utveckling.
– I dag använder lokalbefolkningen svedjebruk, de svartavverkar och släpper ut boskap på trädplanteringarna för att de måste ha mat. Tanken med programmet är inte att plantera träd, det görs redan, utan att få till en struktur för hur skogsbruket ska skötas, säger Fredrik Gunnarsson.
I programmet ska personer från de sex utvalda länder: Laos, Nepal, Vietnam, Thailand, Burkina Faso och Etiopien få kunskap om hur vi i Sverige har gjort vår skogsrestaurering. Deltagarna börjar på hemmaplan med en digital utbildning för att sedan komma till Sverige på en tre veckor lång kurs vid Skogsstyrelsens huvudkontor i Jönköping. När hela utbildningen är klar ska deltagarna åka hem och genomföra ett förändringsprojekt där.
– Vi vill få till en förändring, ge lokalbefolkningen brukanderätt och bygga upp någon slags småskalig träförädling för att få ekonomi i det. Vi behöver få med folk från hela kedjan – från regeringskansliet till lokalbefolkning, säger Fredrik Gunnarsson.
Programmet sträcker sig över fem år, har en budget på 47 miljoner kronor och är ett samarbete mellan Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), Stockholm International Water Institute (SIWI) och Skogsstyrelsen där gotlänningen Fredrik Gunnarsson jobbar. Nu pågår arbetet med att kontakta representanter och organisationer som kan vara intresserade av att vara med. I början av nästa år väljs deltagarna ut och den första kursen ska hållas nästa år. Om fem år ska cirka 175 personer har gått utbildningen. För Fredrik Gunnarsson är programmet nära pojkdrömmen om att bli veterinär och ta hand om vilda djur i Afrika.
– Det viktiga är att göra skillnad. Om det här tar fart så kan det ju vara en del av att rädda jorden, det är det som driver mig. Det känns jättespännande.