Håkan Nesser döms till fängelse

Hovrätten fäller författaren Håkan Nesser för tre fall av grovt skattebrott. Påföljden blir ett år och sex månaders fängelse. "Jag ska kriga, för jag står inte ut med att nåt sånt här kan och får hända i ett demokratiskt land", säger han till Helagotland.

Håkan Nesser på Furillen, där han tog emot beskedet om domen.

Håkan Nesser på Furillen, där han tog emot beskedet om domen.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Sverige2024-06-14 11:40

Stjärnförfattaren Håkan Nesser, som är bosatt på Furillen på norra Gotland, stod åtalad för tre fall av grovt skattebrott, och fälls för alla tre. Han döms nu för att tillsammans med en annan person ha fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket.

För Nesser, som hela tiden har nekat till brott, kom den fällande domen som en total överraskning. För Helagotland berättar författaren att han var ute som vanligt och tog hand om hästarna på Furillen när meddelandet från domstolen dök upp:

– Jag lyckades inte öppna det först, så jag visste inte hur det hade gått förrän en reporter från TT ringde kort därpå. "Du är dömd", sa hon. "Vad säger du", var det enda jag fick ur mig då, säger Nesser, mindre än en timme efter beskedet. 

Nesser döms till ansvar för halva beloppet som fördes ut från Malta – 7,4 miljoner kronor. En medåtalad döms till ansvar för den andra halvan av pengarna.

Nesser friades i fjol i tingsrätten men domen överklagades av åklagaren, som även överklagade frikännandet av hans ekonomiska rådgivare och en tredje person som också stod åtalad.

undefined
Håkan Nesser döms till fängelse i ett och ett halv år för tre fall av grovt skattebrott.

– Tingsrättens dom var helt korrekt i alla avseenden, så det här känns som en mardröm. Jag vet vad som hänt, att vi är oskyldiga och att jag talat sanning från början, ändå får man en sån här, fullständigt felaktig, dom i ett demokratiskt land. 

Det var sommaren 2022 som Nesser åtalades. Detta till följd av oredovisade utbetalningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan 2013 och 2015, i samband med att han flyttade tillbaka till Sverige och då bytte skattehemvist.

Han har hela tiden hävdat att det rör sig om ett oavsiktligt misstag som kan tillskrivas författarens ekonomiska rådgivare.

– Att det skulle finnas ett uppsåt i det här, som de hävdar, det är så korkat ... säger Nesser.

Vad händer nu?

– Jag har legat ganska lågt med att kommentera det här, men nu ska jag kriga. För jag står inte ut med att nåt sånt här kan och får hända i ett demokratiskt land.

Du överklagar till Högsta domstolen?

– Ja, sen får vi se. Det är ju inte så många fall de tar upp, men jag kan bara inte nöja mig med det här. Jag vet att det finns många som sitter i fängelse av felaktiga skäl, men jag måste säga att det här är en rättsskandal, säger Håkan Nesser.

undefined
Domen i Svea hovrätt kommer att överklagas till Högsta domstolen, säger Håkan Nesser.

I domen konstaterar Svea hovrätt att åklagaren inte lyckats bevisa att författaren planerade att begå skattebrott när flytten till Sverige förbereddes 2012. Däremot borde han ha insett att det fanns en stor risk att inkomstdeklarationen för åren 2013 till 2015 inte stämde, eftersom flera stora utbetalningar från Nessers utländska holdingbolag inte fanns med där. 

Därför borde han också ha frågat Skatteverket vad som gällde och eventuellt ha stämt av med en annan person än den person som stod bakom upplägget. 

"Genom att de inte vidtog någon sådan åtgärd framgår att de var likgiltiga inför att ett skatteundandragande blev fallet och de kan inte med befriande verkan åberopa okunskap", konstaterar rätten.

Av domen i hovrätten framgår dock att nämndemännen haft en avvikande mening och velat fastställa tingsrättens friande dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!