Hemlig narkotikacentral på ön – sålde till hela Sverige

En gotländsk man i 20-årsåldern har åtalats för narkotikasmuggling och narkotikabrott. I förundersökningen framgår det att han skötte narkotikaförsäljningen från sin lägenhet.

Polisens förundersökningsledare Johan Häglund säger att det är relativt vanligt att människor köper och säljer knark på Darknet.

Polisens förundersökningsledare Johan Häglund säger att det är relativt vanligt att människor köper och säljer knark på Darknet.

Foto: Montage/Emelie Stenqvist/Polisens förundersökning

Sverige2020-11-20 06:11

Mannen åtalades under onsdagen misstänkt för elva olika narkotikarelaterade brott. Ärendet inleddes när ett paket som skulle skickas till mannen fastnade hos Tullverket på Arlanda i oktober i fjol. Då kontaktades Gotlandspolisen som började arbeta med fallet.

Mannen kunde gripas efter att polisen genomfört en husrannsakan i en lägenhet i Visby den 4 december i fjol. I samband med husrannsakan hittade polisen amfetamin, kokain, cannabis, MDMA, LSD och flera narkotikaklassade tabletter. 

Under husrannsakan hittades flera vakuumförpackade paket som skulle skickas till personer runtom i Sverige, adresslappar, påsar för försändelser, svampodling och en våg som misstänks ha används i samband med försäljningen.

Paketen skulle bland annat skickas till Stockholm, Jokkmokk, Sundsvall, Helsingborg, Valdemarsvik och Falun.

– Då trampade vi rakt in i hans verksamhet. Han hade köpt in saker från utlandet och sedan sålt det vidare inrikes. För vissa kan det vara en verksamhet som man kan tjäna bra pengar på, säger Johan Häglund, förundersökningsledare vid polisen. 

undefined
Spår av narkotika som hittades i lägenheten.

Gotlänningen misstänks ha sålt på sajten Flugsvamp som finns på Darknet, en dold del av internet som flitigt används för att bland annat sälja och köpa narkotika. Då använder man sig ofta av bitcoin – en digital valuta. Mannen hade på sitt konto strax över 70 000 kronor. Polisen misstänker att han varit i gång med sin verksamhet i några månader. 

– Vi kunde tyvärr inte binda några pengar, om vi hade haft ett ännu större ärende hade det kanske varit möjligt att begära in hjälp med den tekniken, säger Johan Häglund. 

undefined
Johan Häglund, förundersökningsledare vid polisen, säger att de i samband med husrannsakan klev rakt in i narkotikaverksamheten.

Hur vanlig är den här typen av narkotikahandel på Gotland? 

– Den är ganska vanlig ändå, det är många missbrukare som använder Darknet på olika sätt. Det är den nya tidens gatuhörn och används framför allt av människor som missbrukar och inte ingår i kriminella kretsar, säger Johan Häglund. 

Efter husrannsakan misstänks mannen ha fortsatt med sin verksamhet och flera paket fastnade återigen vid Tullverket. Mannen flyttade efter insatsen i december till en 90-åring släkting på fastlandet. Ett av paketen var adresserade till släktingen och polisen ställde sig frågande till om det verkligen var denne som skulle bruka narkotikan och inte mannen själv.

– Jo, absolut är det märkligt. Det är superskumt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har inte med det att göra, säger mannen i förhör om paketet med LSD som kom till släktingen. 

Mannen nekar till samtliga åtalspunkter. 

På en pall i vardagsrummet hittade polisen misstäkt marijuana.
På en pall i vardagsrummet hittade polisen misstäkt marijuana.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!