Sedan flera decennier tillbaka har den gotländske läkaren Staffan Bergström kämpat för att frivillig dödshjälp ska bli lagligt i Sverige, och att läkare därmed ska kunna hjälpa sjuka människor att somna in, utan att riskera sin legitimation.
– Jag vet många kollegor som har gjort det i smyg. De vill inte att det kommer ut för att de är rädda för att förstöra sin karriär, säger han när vi träffas i Visby på torsdagen.
Då har det bara gått två dagar sedan han hjälpte en svårt sjuk man att ta sitt liv.
Mannen, som var i 60-årsåldern, hade fått diagnosen Amyotrofisk lateralskleros, ALS, år 2018. Han var då en person som älskade fysisk aktivitet och framför allt cykling, men den senaste tiden har han inte ens kunnat andas själv.
Den 7 juli skulle mannen egentligen ha fått läkarhjälp för att avsluta sitt liv på kliniken Dignitas i Schweiz, men till följd av coronarestriktioner blev det inställt. I ren frustration skrev mannen ett inlägg på sociala medier och där hittade Staffan Bergström honom.
– Han hade försämrats otroligt snabbt och när jag förstod vidden av hans lidande blev jag verkligen tagen av hans öde. Jag kände att det fanns två möjligheter. Antingen hjälper jag honom att dö, och riskerar min legitimation, eller så sviker jag honom, berättar Staffan.
Valet var enkelt för den 77-årige läkaren och den 13 juli tog han färjan från Gotland till Stockholm och Täby, där han träffade mannen och hans familj i hemmet. Staffan hade då tagit med sig en dödlig dos sömnmedel som mannen själv fick dricka. Tio minuter efter att han hade svalt den sista dosen slutade hans puls att slå.
– Min stora skräck var om han skulle kräkas eller om dosen inte skulle räcka och han skulle vakna upp igen. Jag visste ju inte hur han skulle reagera och det var jag orolig för. Tänk om jag skulle misslyckas med att hjälpa honom.
När polis och ambulans väl kom till platsen valde Staffan att anmäla sig själv till polisen. Något som han redan innan hade bestämt sig för att han skulle göra.
– Jag kände att om jag ska göra A så får jag också göra B och löpa linan ut. Det finns inget klart rättsläge så det här måste upp i Högsta domstolen. Jag vill att det prövas för att se om det är olagligt eller ej. Nu hoppas jag att det går i rätt riktning och att svenska läkare kan få rätt att hjälpa någon att dö.
Men finns det inte en risk att personer som skulle kunna bli friska då väljer att ta livet av sig om det blir lagligt?
– Det är läkarens uppgift att veta och fatta beslut, säger Staffan.
Han är nu misstänkt för medhjälp till dråp, men han är inte frihetsberövad. Den största risken som Staffan själv tror att han löper är att mista sin läkarlegitimation. Men på straffskalan finns även fängelsestraff.
Om du skulle hamna i fängelse, tycker du då att det var värt det?
– Absolut. Jag hade inget val. Jag var inte rädd för fängelse när jag gjorde det men jag var rädd för att misslyckas.
Tror du att detta kan leda till en lagändring?
– Ja det tror jag. Fler och fler länder har tillgång till frivillig dödshjälp så det är märkligt att Sverige inte ens vill utreda det. Politikerna är för fega och de vågar inte ta i det. Döden är tabu men vi måste vänja oss vid tanken att alla kommer att dö. Frivillig dödshjälp handlar om medmänsklighet och jag är övertygad om att vi går åt det hållet.