En gotländsk man sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott, efter att han ska ha tillverkat egna vapen med hjälp av 3D-skrivare och sedan anmält sig själv hos polisen.
Polisen har de senaste åren gjort allt fler beslag av plastvapen, som monterats ihop efter att ha skrivits ut i 3D-skrivare, visar en kartläggning gjord av P1-programmet ”I lagens namn”. Enligt den europeiska polisbyrån Europol är ökningen av 3D-utskrivna vapen ett allvarligt hot, som kan förse kriminella med skjutvapen. I Sverige har en man i Trollhättan som tillverkade den här sortens vapen dömts till fem års fängelse för bland annat vapenbrott och grovt narkotikabrott.
Förra året höll Europol och den nederländska polisen en internationell konferens om 3D-printade skjutvapen.
– Hotet från 3D-printade vapen är i högsta grad på Europols radar, särskilt med tanke på det växande antalet skjutvapen som beslagtagits i utredningar över hela Europa de senaste åren. En sådan utmaning kan bara lösas genom att kombinera expertis, resurser och insikter från brottsbekämpande myndigheter, den privata sektorn och akademin för att få bort dessa vapen från gatorna, säger Martin van der Meij, teamledare för Europol, i ett pressuttalande till nyhets- och kunskapssajten 3dp.se.
Polisen i flera europeiska länder har beslagtagit 3D-printade vapen. Sajten 3dp.se rapporterar att två personer dödades i Tyskland 2019 med ett vapen som delvis tillverkats med en 3D-skrivare. Förövaren hade laddat ner ritningar från nätet och sedan printat delar av vapnet.
2021 stängde den spanska polisen också ner en illegal vapenfabrik på Kanarieöarna. Två 3D-skrivare beslagtogs liksom olika vapendelar, en replika av ett automatgevär, manualer för urban gerillakrigföring samt vit maktlitteratur.
Kort därpå grep den brittiska polisen två män och en kvinna för innehav av vapen med 3D-printade delar. Gripandet skedde i samband med en utredning om högerextrem terrorism, enligt 3dp.se.