Coronapandemin fick svenskarna att hoppa över restaurangbesöken och istället lagades det finmiddag med lokalproducerade livsmedel i hemmen. Trots det har antalet bönder som upplever att konsumenterna inte har förtroende för dem ökat kraftigt, från fyra procent hösten 2020 till 14 procent i år.
– Det här är illavarslande. Förtroendefrågan måste tas på största allvar, säger Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund, i ett pressmeddelande.
Siffrorna kommer från höstens lantbruksbarometer, som görs av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna. I den uppger lantbrukarna också att de upplever en allt sämre lönsamhet.
– Trots höga priser på exempelvis spannmål minskar lönsamheten inom lantbruket. Priset på insatsvaror har ökat mycket och de fortsätter att stiga, vilket kraftigt pressar marginalerna, säger Per Skargren, segmentschef Skog & Lantbruk Ludvig & Co.
Föga förvånande gör det att böndernas syn på lönsamhet blivit mer pessimistisk. Störst nedgång finns bland växtodlarna, vars lönsamhetsindex gått från noll till minus 41. Även för mjölk- och nötköttsproducenterna är indexet negativt.
Barometern visar även att Sveriges bönder har en rekordhög skuldsättning. Under år 2020 var skuldökningen den högsta på tio år. Mätt i kronor låg ökningen på 18 miljarder kronor.
– Oavsett vilken budget som röstas igenom i riksdagen ser vi att det är nödvändigt att den inkluderar satsningar som gör att vi har ett hållbart och lönsamt svenskt jordbruk, säger Ewa Andersen.