Vägkrogssuccén Rasta firar 50 år

För gemene gotlänning klingar kanske inte namnet Dan Tervaniemi särskilt bekant. Men faktum är att Burgsvikssonen för 50 år sedan startade vägkrogskedjan Rasta som till dagens datum är det största familjeägda företaget i Sverige.

70-tal, den första Riks-Rasta i Dalsland blev startskotten för vad som idag närmast liknar ett imperium av vägkrogar.

70-tal, den första Riks-Rasta i Dalsland blev startskotten för vad som idag närmast liknar ett imperium av vägkrogar.

Foto: Burgsvik Group

Sverige2023-04-02 17:30

Det är i det närmaste omöjligt att missa en Rastarestaurang om du någon gång kört längs med vägarna i mellersta och södra Sverige. Oavsett om du ätit på någon av de 29 restaurangerna eller bara passerat förbi, eller kanske under, som vid Gävlebro, så har du en relation till Rasta-restaurangerna.

Och Rasta har faktiskt en tydlig relation till Gotland. Inte minst genom namnet på moderbolaget som sedan 2019 heter Burgsvik group.

Den sammankopplande länken heter Dan Tervaniemi, som 1973 grundade det första Rasta i Brålanda i Dalsland. Men långt innan dess föddes han i tidigare nämnda Burgsvik, 1946.

undefined
70-tal, den första Riks-Rasta i Dalsland blev startskotten för vad som idag närmast liknar ett imperium av vägkrogar.

Sina första år levde han i det lilla samhället på Sudret där hans pappa drev ett konditori. Familjen flyttade senare till Visby och drev S:t Hans café och någonstans där föddes idéerna kring restaurang och företagande hos Dan Tevaniemi.

– Hela familjen hjälpte till. Det var ju så det var. Jag minns att man som tioåring efter skolan kom och hjälpte till att skrapa plåtar från bageriet. I dag låter det helt otänkbart, men det var självklart att alla i familjen hjälpte till. Mamma var servitris, säger han.

undefined
Olle Tervaniemi, Dans pappa vid en bakugn 1942.

Dan Tervaniemis mamma är anledningen till att han den senaste tiden varit mycket på ön. Hon gick bort i december och därför har det blivit många vändor till ön från västkusten där hemma är för Dan Tevaniemi sedan länge. Även om den gotländska dialekten gör sig påmind i den göteborgsklingande fraseringen.

– Jag var mer på Gotland förr, när min pappa levde. Han bodde med en dam från Bäl så där har jag firat många jular och var ofta på besök. I och med mammas begravning har det såklart blivit fler besök under den senaste tiden, säger han.

Han har under åren haft hus i Visby innerstad. På Skeppargatan och på Klinttorget, men sedan dåvarande Gotlands kommun nyttjat sin förköpsrätt för trappgavelhuset på Klinttorget har han inte haft några fastigheter på Gotland. Vilket är ovanligt för Dan som alltså äger vägkrogar, hotell, butiker och fastigheter över hela landet.

– Skulle jag köpa något idag hade det blivit innanför murarna eller på Sudret, säger han.

undefined
När Dan Tervaniemi äter på bolagets egna restauranger blir det svensk husmanskost, inte mycket slår den maten, tycker han.

Den första Rasta-restaurangen öppnade han i Brålanda i Dalsland 1973. En tillfällighet egentligen, Dan Tevaniemi hade arbetat med etableringen av dåtidens Domus-restauranger och fick erbjudande om att ta över restaurangen som då hette Riks-Rasta. 

– Jag stod där och lagade mat. Jag hade lärt mig lite om papper på Domus med lönekostnader, balansräkningar och lite så. Jag hade väl inga större tankar kring verksamheten där och då, säger han.

1978 testade så Dan att öppna sin andra restaurang, i Charlottenberg i Värmland, med en naturlig närhet mot den norska gränsen. Det blev dock bara ett kortlivat försök och snart sålde Dan Tevaniemi restaurangen.

– Tyvärr var den vägen för smal för långtradare och jag byggde ju upp Rasta med lastbilschaufförerna i åtanke. De var länge den starkaste målgruppen. I dag står den delen för 40, kanske 50 procent. Övriga gäster är helt vanliga bilister, säger han.

Därefter har imperiet växt så det knakar och idag finns 29 restauranger i hela mellersta och södra Sverige. Parallellt har man inom Burgsvik group också köpt andra restauranger, hotell och fastigheter.

Hade du kunnat tänka dig att du skulle bygga upp en hel koncern när du stekte raggmunkar då 1973?

– Nej, då hade jag ljugit. Däremot så har jag alltid kunnat räkna snabbt. Och så har jag vågat testa mig fram, till exempel när jag vågade satsa på långtradarchaufförer som målgrupp på 70-talet.

undefined
Den som kört på E4:an i närheten av Nyköping har förmodligen åkt under Rasta Nyköpingsbro.

Att det inte fins någon representation av Rasta på Gotland är egentligen bara en ren tillfällighet. För Dan Tervaniemi menar att ambitionen har funnits från hans sida. 

– Jag har funderat på det flera gånger. För 25-30 år sedan hade jag planer på att bygga en Rasta, men som mer expressrestaurang. Tillsammans med en bensinstation kanske. Jag pratade faktiskt med Gulfmacken, nuvarande Okq8, på Öster men fick inte till något, säger han.

Inom företaget arbetar i dag alla Dan Tervaniemis barn. Tre söner och dotter, inom de olika affärsområdena. Något han är både glad och stolt över. 

– Jag trodde aldrig att alla skulle vilja vara med. Men eftersom vi har de olika områdena så finns något som passar alla fyra. Jag går egentligen bara till kontoret och myser på förmiddagarna, säger han.

Trots att han hunnit bli 76 år så ser han ännu till att besöka kontoret i södra Göteborg. Han bor tillsammans med sin fru Martia Tervaniemi, som även hon arbetar i företaget, i en 216 kvadratmeter stor villa i det välbärgade området Askim, också söder om Göteborg.

Burgsvik group gjorde förra året en vinst på omkring 120 miljoner kronor och omsatte 1,4 miljarder.

– För mig har arbetet alltid varit viktigt i företaget och att få det att gå runt. Nu kan man ju plocka ut pengar men det har man inte alltid kunnat göra. Det har funnits tuffare tider om man säger så.

undefined
Sönerna Fredrik, Daniel och Mikael tillsammans med pappa Dan. Alla arbetar inom familjeföretaget som numera går under namnet Burgsviks group.

De rödlysande Rastaskyltarna finns längs med många vägar i södra och mellersta Sverige. Vissa skulle kanske kalla Rasta för synonymt med svenska vägkrogar där Dan Tervaniemi måste ses som en föregångare. Om vi får se en ny vägkrog på Gotland med klassiska Rastamenyer återstår att se. För mannen bakom vägkrogsimperiet känner ännu glädjen i familjeföretaget som bara växer och växer. 

Rasta

Burgsvik group, som äger Rasta är ett av Sveriges största familjeägda bolag. Rasta grundades 1973 och har sedan dess växt till 29 restauranger över hela Mellersta och södra Sverige. 

Grundaren, Dan Tervaniemi, föddes i Burgsvik 1946 och bodde sina första år på Gotland.

Inom Burgsviks group finns förutom varumärket Rasta även Skansens restauranger, Dramatenrestaurangerna i Stockholm och konferens- och kioskverksamheten på nya och gamla Ullevi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!