Det är Sveriges Stenindustriförbund som årligen utser en svensk stensort till Årets sten. I år man alltså utsett gotländsk kalksten som vinnare av priset. I motiveringen står det bland annat: "En av Sveriges mest klassiska byggnadsstenar och ett kulturarv som förenar hela Östersjöområdet, både historiskt och i framtiden".
– Tanken med utnämningen är både att uppmärksamma ett fantastiskt byggnadsmaterial och sätta stenen i ett historiskt kontext, inte minst som kulturarv, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.
De skriver i ett pressmeddelande att det är roligt att uppmärksamma den gotländska kalkstenen som för 400 miljoner år sedan började som ett korallrev vid ekvatorn och som nu är en viktig sten i byggbranschen.
De nämner även at Gotland redan under medeltiden blev centrum för stenhandeln i Östersjön.
– De ljusa tonerna och karakteristiska uttrycken som träder fram vid olika bearbetningar har gjort att den gotländska kalkstenen använts i och på byggnader i hundratals år. Stenen är en bokstavlig bärare av regionens byggnads- och kyrkohistoria. Den är fortfarande lika populär och återkommer ständigt i nya prestigeprojekt, både i Sverige och i våra grannländer, säger Kai Marklin.
Ett exempel är Cityringen – den nya centrala delen i Köpenhamns tunnelbana. En av de 17 stationerna har klätts i kalksten från brottet i Norrvange som Slite Stenhuggeri hanterar.
– Det är förstås roligt att vi kan leverera ett kulturarv samtidigt som vi förvaltar och upprätthåller kalkstenens historiska betydelse för både bygden och Sverige, säger Pernilla Lövgren vid Slite Stenhuggeri.