Det var i slutet av januari som Region Gotlands socialförvaltning genom både telefonsamtal och i text kontaktade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att berätta att ”medarbetare upplever stora brister” på ett boende där en gotländsk ungdom har varit placerad.
Enligt kommunikationen har ungdomens placering avbrutits efter att hen vid flera tillfällen har blivit misshandlad samt utsatts för ytterligare kränkningar av andra ungdomar på boendet.
Verksamheten har nu själva polisanmält händelserna. Men tillsammans ger den skriftliga redogörelsen och telefonsamtalet bilden av att boendet varit allt annat än en trygg plats. Det är i kommunikationen med Ivo oklart hur grova de misstänkta brotten ska ha varit.
Enligt regionen ska andra boende på hemmet även ha riktat hot mot ungdomen och hens närstående. Vissa av de andra ungdomarna ska också ha haft knivar på sina rum, vilket regionen menar ”tyder på bristande rutiner kring detta”.
Öystein Berge är kvalitetschef på Region Gotlands socialförvaltning. Han uppger att ärendet är ”väldigt känsligt” och vill därför inte ge några kommentarer som eventuellt kan leda till att ungdomen identifieras – exempelvis under vilken tidsperiod eller hur länge som hen var placerad på boendet.
– Jag kan säga att vi har avslutat placeringen och att vi i samband med det informerade verksamheten om våra synpunkter, säger Öystein Berge.
Enligt det ni uppgett för Ivo verkar det som att ni hade en löpande kommunikation med boendet under tiden som ungdomen var placerad där. Hur fungerade den?
– Vi hade kontakt, men jag kan inte säga något mer om det.
När ungdomen berättade om den första misshandeln så ska boendets personal ha tvivlat på ”att incidenten ägt rum”, enligt vad Region Gotland har uppgett till Ivo. Det ska också ha varit den gotländska socialtjänsten som ”fick ligga på om läkarundersökning och polisanmälan”.
Dessutom menar regionen att boendet har utlovat flera saker som senare har visat sig inte stämma. Bland annat att det under nätterna skulle finnas vaken personal på plats samt att det inte fanns ungdomar med en viss typ av problematik där.
Även om den gotländska ungdomens placering har avslutats uttrycker Region Gotland oro ”över säkerheten för andra ungdomar” som fortfarande bor på boendet. Att en polisanmälan har upprättats skulle enligt regionen kunna innebära att personerna bakom de misstänkta brotten riktar repressalier mot såväl dem som den gotländska ungdomen.
Öystein Berge vill inte kommentera risken för repressalier, men framhåller att socialtjänsten är skyldiga att följa upp sina placeringar.
Hur vanligt är det att ni köper en placering och att den uppvisar den är typen av brister?
– Det har jag ingen direkt uppfattning om. Vi har inte riktigt någon statistik över det, säger Öystein Berge.
Men du måste väl kunna säga något om din upplevelse av hur ofta det sker?
– Jag kan säga att jag inte har varit med om många sådana här fall, nej.
Vilket ansvar har ni för det som den här ungdomen har utsatts för?
– Vårt ansvar är att hen ska få sina behov tillgodosedda. Men sedan har vi också ett ansvar att uppmärksamma Ivo när en verksamhet inte fungerar, säger Öystein Berge och tillägger att Region Gotland har inlett en utredning av det inträffade.