Sommaren 2016 var torr i stora delar av södra Sverige – främst Gotland, Öland och Kalmarområdet – och på flera håll infördes restriktioner genom exempelvis bevattningsförbud för att klara dricksvattenförsörjningen.
Inför kommande sommar är grundvattennivån enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, lägre än normalt i hela landet, i såväl sjöar som stora magasin där kommuner ofta hämtar sitt dricksvatten.
På Gotland råder bevattningsförbud sedan 15 april, Fårösund och Östergarnslandet undantaget, och läget anses för närvarande allvarligt men inte akut.
På småländska höglandet förbereder man sig för att, liksom på Öland i fjol, köra tankbilar för att klara vattenförsörjningen på vissa platser. Det är ett helt nytt scenario.
– Vi tittar på hur de löste problemen i Kalmar län och på Öland, det kan bli aktuellt även här , säger Fredric Jonsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Jönköping, till Sveriges Radio.
De låga nivåerna beror främst på minskad nederbörd. I södra Sverige låg nederbörden i mitten av april, enligt SMHI, på 50-75 procent av periodens medelvärde för åren 1961-2014.
Och det regn som inte redan kommit gör minimal påverkan på grundvattnet.
– När våren kommit igång tar växtlighet en stor del av den nederbörd som faller vilket kan innebära att grundvattennivåerna inte stiger tillräckligt förrän till hösten, säger Katarina Stensen, hydrolog, SMHI.
För att vara än mer uppdaterad och förberedd inför framtiden vill SMHI nu skapa ett nationellt register över det vatten som används i landet och har i detta ärende varit i kontakt med regeringskansliet.
Någon sammanställning över hur mycket som används totalt finns nämligen inte.
– Sverige har varit bortskämt med vatten i överflöd. Därför ligger vi efter andra länder i Europa som är mer vana att hantera vattenbrist. Det sker ett uppvaknande i Sverige nu, säger Niclas Hjerdt, även han hydrolog på SMHI till SVT.
SMHI avser att, precis som görs i länder där vattenbristen tidigare varit påtaglig, kunna sätta en prioritetsordning på vilka vattenuttag som kan fortlöpa med hänsyn till viktiga samhällsfunktioner.
– Det behövs en bättre helhetsbild av vattenanvändandet om man ska komma tillrätta med situationer av vattenbrist, säger Niclas Hjerdt.
Länsstyrelsen i Kalmar län försöker komma tillrätta med vattenbristen genom att träffa lantbrukare för att diskutera vattenförsörjningen.
Avsikten med träffen var att kartlägga vilka lantbruk som sköter vattenförsörjningen genom egna brunnar respektive kommunalt vatten.
Enligt P4 Kalmar varnade Västervik, Vimmerby, Hultsfred och Högsby redan tidigt i april för en tuff sommar, i de två sistnämnda kommunerna införs bevattningsförbud 1 maj då nivån där är 20 centimeter under det normala.
Sedan länge mäts vattennivåerna i lantbrukets brunnar på Öland kontinuerligt. Planen är att införa mätningar även på fastlandet.
– Går det att förutsäga när brunnarna kommer att sina kan man också förbereda någon form av nödvatten, säger Karin Bergman, utvecklingsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar till P4 Kalmar.