Flundrorna tillbaka efter kallduschen

Plötsligt, mitt under säsongen, rasade kallvattnet in i Östersjön. Alla flundror försvann och butikernas diskar blev tomma. Nu är fisken tillbaka och Busse Nordin tror på framtiden.

Sysne. Solen har för länge sedan gått upp när "Anne-Rita" och Busse Nordin når land.

Sysne. Solen har för länge sedan gått upp när "Anne-Rita" och Busse Nordin når land.

Foto: Henrik Radhe

Sysne2016-08-30 11:25

Det är ännu mörkt när fiskaren Busse Nordin startar motorn och stävar ut ur hamnen i Sysne. Efter en dryg timmes gångtid med båten ”Anne-Rita” når han revet utanför Laus holmar. Här finns just nu flundrorna i tusental.

– Den här veckan har det varit gott om dem. Ibland vet man inte var de är eller hur de tänker, de där flundrorna, säger han.

För ett par veckor sedan hade fisket varit bra och flundrorna haft en strykande åtgång i butikerna, med gott om turister på ön. Plötsligt vällde kalla undervattenströmmar in mot kusten.

– Vattentemperaturen sjönk tio grader på två dagar och flundrorna försvann, säger Busse Nordin.

Dessutom gjorde en ihållande blåst att allt fiske uteblev 14 dagar för honom.

– De veckorna är borta. Så är fisket – det går upp och ner och det får man räkna med, säger han.

Nu är fisken tillbaka på 15 meters djup ute på Storholmsrevet. I ett pärlband kommer de upp i Busses grindnät, särskilda nät i tredubbla lager där fisken enkelt trasslar in sig som i en säck.

Flundrefisket sköter Busse själv och med extra reglage ute på däck manövrerar han ”Anne-Rita” medan han plockar flundror ur näten vid dragmaskinen som får dem ombord.

– Med flundrefisket kan jag vara hemikring. När jag fiskade lax och torsk kunde jag vara ute i veckor, säger han.

Nu är laxen förbjuden och torskbeståndet klent.

– Då är flundrorna det enda som finns att fiska, säger Busse Nordin medan VHF:en skramlar i styrhytten.

När 750 meter nät är uppe sprattlar 150 kilo flundror i lådorna. Busse Nordin har ismaskin ombord, vilket gör att fisken genast kan kylas. Rensningen påbörjar han under färden hem.

Numera möter Busse Nordin ofta säl till havs. Utanför Sysne är det gott om dem.

– Det var någon som räknade till 200 säl på klipporna på Östergarnsholm, säger han.

Turligt nog föredrar sälen torsk och lax, flundra gillar de inte och de näten får oftast vara ifred.

– Ska de ta flundror ska de vara riktigt sultna, säger Busse Nordin.

Trots kallströmmar och blåst ser årets säsong ut att bli riktigt hyfsad.

– Det blir säkert två ton, mellan 5 000 och 6 000 flundror, säger han.

Mer flundra ska det bli. Busse Nordin sitter med i styrelsen för ”Gutefisk”, som ska bygga lokaler i Herrvik med inriktning på flundra. Vaccumförpackad ska den bästa biten säljas som ”flundrerygg” till restaurang och butiker. Busse Nordin hoppas ”Gutefisk” kan vara i gång om ungefär ett år.

Då växer säsongen, från någon månad sommartid till att räcka hela hösten.

– Vi kommer att kunna fiska ända till november. Då har flundrorna rom, men det gör inte så mycket när man gör flundrerygg, säger han.

Själv äter Busse Nordin flundra varje dag under säsong:

– Godast är de kokade med persiljesås, men jag äter stekt också. Man måste växla lite, säger han.

Busses favoritrecept:

Flundra är gott både rökt och stekt.

Men prova att äta dem kokade.

Koka upp saltat vatten i en kastrull och låt ett par flundror sjuda.

Lägg med lagerblad, nejlikor, vitpeppar och svartpeppar efter egen smak.

Gör sedan en sås med persilja av spadet.

”Det är ändå såsen som är godast”, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!