Under torsdagen fick länsstyrelsen på Gotland kännedom om att en handfull oljeskadade fåglar observerats vid Sysne på östra Gotland. I nuläget finns ingen kännedom om utsläpp i närområdet som skulle ha kunnat orsaka skadan.
Enligt Måns Hjernquist, ordförande i Gotlands ornitologiska förening, så är det inte särskilt sannolikt att det rör sig om fåglar från oljedrabbade Blekinge.
– Det handlar om cirka fem fåglar. De flesta är alfåglar, men även en dvärgmås har drabbats, säger han.
Enligt Hjernquist kommer alfåglarna under vintern från ryska tundran till Gotland, alltså nordost ifrån, och bör inte först ha varit nere i Blekinge och vänt. Däremot, menar han, är det större risk att fåglar härifrån tar sig till Blekinge och råkar illa ut.
– Om en fågel bara är lite oljeskadad så är de i princip omöjliga att fånga in eftersom de fortfarande kan flyga. Att åka runt med båt och håv går inte. Det låter dumt, men på så vis är det bättre om de är mer oljeskadade så att vi i ett tidigt skede kan fånga in dem, tvätta och rehabilitera. De som bara är lite oljeskadade kommer efter en tid försvagas, eftersom de kommer frysa och göra av med mycket mer energi när de putsar sig för att försöka få bort oljan. När de blivit så svaga att vi kan fånga in dem är det i regel för sent eftersom organen tagit skada. Och då är det egentligen bara avlivning som kvarstår.
Var själva smittkällan för de här oljeskadade fåglarna är vet han inte, men säger att det kan vara gamla synder i form av gamla utsläpp eller förlista båtar där olja lagt sig på botten och av någon anledning nu kommit upp till ytan. Eller så kan det röra sig om något utsläpp mellan Gotland och Baltikum.
Ornitologiska föreningen bevakar utvecklingen och är beredda att gå in med personal och utrustning vid en eventuell saneringsinsats.