På måndagen hölls det sista regionfullmäktigemötet innan valet. Samtliga partier, förutom Sverigedemokraterna, har någon som lämnar. Från Centerpartiet och Socialdemokraterna är det fem politiker från vardera parti som inte ställer upp för omval. En av dem är förre regionstyrelseordföranden Björn Jansson (S), som flyttar till Stockholm. En annan från samma parti som valt att inte kandidera till regionfullmäktige är Leif Dahlby. Han blev aktiv i politiken på 80-talet och satt i dåvarande vårdnämnden. Efter ett uppehåll kom han tillbaka på sent 90-tal. Sedan har han suttit som ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionfullmäktige, och är ombudsman för Socialdemokraterna på Gotland. Nu väljer han att tacka för sig.
– Jag tycker att det är dags att testa något annat. Jag ska gå i pension nästa år. Någon måste lämna för att det ska kunna komma in nya, säger han.
Vissa delar med politiken kommer Leif Dahlby att sakna.
– Att vara med i händelsernas centrum. Men det är jobbigt att sitta varje helg och läsa handlingar. Vi får se vad som händer sen, det är inget hej och farväl till politiken. Jag känner bara för att ta en paus, säger han.
Finns det något som du är extra stolt över?
– Det är allmänt hur vården har utvecklats, att vi har mer resurser på Gotland och kan ge folk en bättre vård, säger Leif Dahlby.
Regionrådet och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden Stefaan De Maecker (MP) har också aviserat sin avgång. Miljöpartiet har en rotationsprincip som säger att man inte ska sitta vid makten i mer än tre mandatperioder, vilket Stefaan De Maecker nu gjort.
– Jag tycker att det är en sund princip, man ska inte klamra sig fast vid makten bara för att man tycker att det är kul. Men det har varit extremt roligt att få möjlighet att känna att man gör någonting meningsfullt och få leda samhällsutvecklingen framåt, säger han.
Det finns flera gärningar han tar med sig från åren som politiker:
– På sjukvårdsområdet tycker jag att jag bidragit med mycket, men även som regionråd, till exempel med Södra Hällarna (inrättades som kommunalt naturreservat reds. anm.) och Ojnareskogen. Kulturklustret brinner jag även för, som gynnar både innerstaden och kulturen, säger Stefaan De Maecker.
Bland de som lämnar finns flera rutinerade politiker, som varit en del av lokalpolitiken på Gotland under lång tid. Lena Celion (M) gav sig in i politiken i slutet av 80-talet och har sedan dess varit ledamot i fullmäktige, suttit i regionstyrelsen och nämnder som kultur- och fritid, barn- och utbildning och hälso- och sjukvårdsnämnden. Vid sidan av detta har hon även haft nationella uppdrag för Moderaterna, bland annat inom Sveriges kommuner och landsting. Nyligen fyllda 70 år, väljer hon att inte kandidera till fullmäktige i höst.
– Det är svårt att lägga av för det är så roligt, att känna att man gör nytta, säger Lena Celion.
Helt slutar hon dock inte, utan kommer fortsätta att engagera sig inom bland annat Moderatkvinnorna och hoppas på ett förtroendeuppdrag i en nämnd.
– Jag skulle nog inte vara helt främmande för tekniska nämnden, där har jag aldrig suttit. Jag behöver inte köra fullt ut längre utan kan släppa fram ungdomarna. Men vi äldre har mycket att tillföra med vår erfarenhet och jag hoppas fortfarande kunna bidra, säger Lena Celion.
Vad kommer du att sakna?
– Det är alltid en spännande dag när man går till fullmäktige för det kan hända vad som helst.
Hösten 1985 motionerade Bror Lindahl (L) om ett avsaltningsverk på Gotland. Det tog sin lilla tid, men nästa år blir det verklighet. Han gick med i dåvarande Folkpartiet 1964, har haft olika uppdrag sedan dess och suttit i fullmäktige sedan 1982. Nu är Bror Lindahl ersättare i fullmäktige, och efter en lång politisk gärning väljer han att inte ställa upp i valet i höst.
– Jag blir 83 i höst, det känns som att jag gjort min plikt. Jag kommer sakna att träffa massor med folk på nämnder och sammanträden. Det blir en tom almanacka, den har styrt mycket tidigare, säger han.
Viljan att engagera sig grundlades redan i barndomen.
– Jag kommer från ett fattigt hem, och därför velat stötta de svaga i samhället. Politiken har förändrats under åren, det kommer man inte ifrån. Det har samhället också gjort, säger Bror Lindahl.
Den tid som frigörs efter valet ska ägnas åt trädgården och sonens lantbruk.
– Jag brukar säga att jag har två hobbys, jordbruk och politik. Nu är det dags att vara pensionär på allvar, säger Bror Lindahl.