Varje år genomför Socialstyrelsen en öppen undersökning om hälso- och sjukvården i Sverige. Och i den senaste undersökningen har andelen gotlänningar som får en tandvårdsundersökning gått ner med tre procentenheter från tidigare år.
De flesta av oss är uppvuxna med att gå till tandläkaren varje eller vartannat år. Och det är något många av oss fortsätter med även i vuxen ålder. Men det är något som vi, enligt tandvårdschefen Göran Gynther, måste sluta upp med.
Åtminstone de flesta av oss.
– Vi har inte resurser längre att fortsätta undersöka friska patienter som inte har något vårdbehov. Om du har gått regelbundet till tandvården och aldrig haft några problem, ingen karies, du röker inte och har ingen tandlossning eller risksjukdomar. Varför ska du då fortsätta gå år efter år om du inte har några problem? Du kan säkert vänta i fem år, i en del fall kanske tio år, säger Göran Gynther.
Han menar att vi tidigare haft gott om resurser inom tandvården, vilket har gjort att vi kunnat undersöka nästan alla vuxna regelbundet i preventivt syfte. Men som läget är nu har vi snarare en personalbrist inom tandvården, och framför allt på landsbygden.
– Det är brist på tandläkare och tandhygienister i hela Sverige. Norr om Uppsala är det katastrof, säger Göran Gynther.
Men det är inte bara att patienterna tror att de behöver kontroller ofta, utan en stor del av problemet ligger hos själva tandvården.
– Det här är så djupt rotat inom tandvården sedan 20-30 år tillbaka, att man ska gå varje eller varannat år. Vi måste själva inom tandvården bli bättre på att sluta ta in alla på undersökningar för säkerhets skull.
Enligt Göran Gynther är gotlänningarnas tandhälsa ungefär som riket i övrigt, och de allra flesta har en väldigt god tandhälsa.
– Man brukar säga att av de som går till tandvården har 80 procent ett minimalt vårdbehov, medan 20 procent har ett stort vårdbehov. Så är det på Gotland också. Det är de 20 procenten som man måste ägna resurserna åt, för en del av de patienterna måste regelbundet gå till tandvården för vård, en del kanske många gånger om året på grund av sjukdomar eller ohälsosamma riskfaktorer.
På grund av att så många går till tandläkaren som inte behöver finns det ont om tider till de som faktiskt skulle behöva gå till tandläkaren ofta menar Göran Gynther. Och när en sådan patient får besvär är det bara akut vård som finns kvar som alternativ.
– Mellan tummen och pekfingret är det minst 500 personer, kanske upp emot 1 000 personer som skulle behöva tandvårdens regelbundna hjälp på Gotland, där vi bara kan erbjuda akut hjälp, säger Göran Gynther.
En annan del i problemet är att patienter inte dyker upp på bokade tider. Vilket skapar mer jobb och tomma mottagningsrum, framför allt när det rör sig om barn.
– Inom folktandvården här på Gotland hade vi 1 500 uteblivandetimmar under 2018. Utav dem var 1 000 timmar barn som uteblev. Vi skulle hemskt gärna ha hjälpt en vuxen vårdsökande på den tiden. För när ett barn uteblir då tvingas vi kalla barnet en gång till, tills vi får in barnet för den undersökning eller behandling som vi är lagstadgade att utföra, säger Göran Gynther.