Framtida tandläkarbrist ett faktum

För att minska patientköerna har personalen på Folktandvården Wisby arbetat kvällar. Men fortfarande är kön lång och tandläkarbristen påtaglig. En av utmaningarna är att lyckas rekrytera personal.

Foto: Cecilia Thomsson

TANDLÄKARBRIST2017-01-28 05:15

I slutet av förra året kunde inte Folktandvården Wisby ta emot nya patienter, med undantag för barn, patienter med särskilda behov eller med friskvårdsavtal och akuta fall. Orsaken till patientstoppet var personalbrist och kliniken var i behov av att rekrytera ett antal tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister. Folktandvården Wisby har mellan 17 000 till 18 000 patienter och i dagsläget står drygt 400 personer i kö.

– Många vill komma till oss och det är vi väldigt glada för, och vi ska försöka att börja ta in nya patienter nu igen, säger Mats Kvarnberg, enhetschef för Folktandvården Wisby.

Hur lång tid det tar innan personerna som köar får en tandläkartid kan inte Mats Kvarnberg svara på.

Även övriga folktandvårdskliniker på Gotland har periodvis haft brist på personal.

– Om man betänker att en tandläkare kan ha upp till cirka 2 000 patienter så gör det stor skillnad om några går på föräldraledighet, flyttar från ön eller går i pension.

För att korta patientkön beslutade Folktandvården Wisby att under fyra tillfällen i höstas ha öppet kvällstid.

– Möjligen görs det en liknande satsning till våren. Det är viktigt att hitta en balans mellan ordinarie arbetstider på kliniken och de eventuella extrapass som lagts in för att korta våra köer. Vi försöker informera patienterna om vikten av att komma på sin bokade tid då ett uteblivande skulle kunna ges till en annan patient.

– Det kan upplevas stressigt för personalen att se hur kön bara växer, därför kan det också vara skönt att få minska den genom att arbeta några kvällar.

Folktandvården på Gotland har, precis som i övriga landet, en utmaning i att rekrytera personal. Nu har dock kliniken i Visby lyckats rekrytera tre nya tandläkare, två tandhygienister och två tandsköterskor som börjar de kommande månaderna.

– Vi är nöjda med de rekryteringar vi gjort och kommer även fortsättningsvis att jobba för att kontinuerligt få personal till tandvården på Gotland, säger Mats Kvarnberg.

För att marknadsföra klinikerna på Gotland besöker han tillsammans med kollegor olika utbildningsplatser för tandvårdspersonal i landet.

– Det är viktigt för oss att vi är en attraktiv arbetsgivare och att visa att Gotland är en bra plats att leva och bo på. Men det blir en fortsatt tuff tid framöver, varje år kommer det att vara fler tandläkare som går i pension än det finns tandläkarstudenter som utexamineras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om