Under onsdagen meddelade regionen att klinikerna i Roma och Slite pausas på obestämd tid. Regionens tillförordnade tandvårdschef Monica Palmö berättar om situationen som enligt henne blivit ohållbar:
– Vi har haft en mångårig brist på personal vilket lett till den här situationen som ur arbetsmiljösynpunkt är helt ohållbar. Det måste hända något så att inte fler går in i väggen, för vi vill gärna behålla den personal vi har. Det går inte att stå med kliniker där det nästan inte finns någon tandläkare, och bara några sköterskor, säger hon.
Hon säger att Folktandvårdens ledningsgrupp haft möte med politikerna om situationen, där man diskuterat vad som behöver hända för att kunna vända den här trenden.
– Som jag ser det så är det väldigt stor skillnad mellan Folktandvården och privattandvården, där de senare får välja sina egna patienter och taxa. Vi är politiskt styrda med vårdansvar som ska behandla barn, ungdomar, akuta och särskilda patientgrupper. Oavsett om du kommer som ny tandläkare eller erfaren så vill du inte jobba med en väldigt begränsad patientgrupp. Däri ligger utmaningen. Det är inte utvecklande att bara jobba med barn och akuttandvård, och det förstår jag, säger hon.
Lönerna är en annan utmaning. Hon säger att hon själv sett tandläkare som gått över gatan till en privatklinik och erbjudits 15 000 kronor mer i lön.
– Om vi skulle få möjlighet att behandla fler vuxna patienter så skulle det kanske bli annorlunda. När åldersgränserna tas bort skulle det kunna öppna för att bedriva mer vuxenvård. Men det görs inte på en kafferast.
Det är enligt tandvårdschefen fulla böcker till och med januari, och i början av november kommer hon veta mer om planerna för Slite och Roma. Det är då ledningsgruppen ska mötas för att planera framtiden. Tills dess jobbar de på som vanligt.
Ser du någon ljusning i närtid, eller tror du att klinikerna kommer behöva stängas permanent?
– Det är inte min intention att de ska stängas permanent, men det beror ju på vad som händer. Vi har ständigt annonser ute, och så fort vi går utanför dörren försöker vi prata väl för vår verksamhet, men det är väldigt svårrekryterat på Gotland, och det här med kommunikationer och flyget gör ju inte saken lättare. Jag anser att Gotland är extremt utsatt. Att få en familj att flytta till Gotland när de varken kan komma hit eller härifrån gör det rätt mycket svårare.
Monica Palmö säger att personalen är fantastisk så som de sliter. Hon ser på dem hur dåligt de mår när de möts av allmänhetens synpunkter, och säger att de gör ett otroligt bra jobb under den situation som råder.
– De är ju första fronten när patienter kommer till oss. Jag hoppas för allas vår skull att det blir bättre, men det kräver mer än det Folktandvården själva kan göra. Trots att det är fantastiskt att bo på Gotland så kan man inte bara leva på raukar, säger hon.
Under tiden kommer klinikerna i Slite och Roma att stå orörda. De patienter som berörs kommer att meddelas särskilt.