I år har de tio campingstugorna i Fide bygglov. Miljö- och byggnämnden beviljade det i februari, och det gäller till den 6 februari 2022.
Förra året saknas bygglov. Trots att ansökan om att få ställa upp campingstugorna lämnades in i oktober 2017 hann inte bygglovet blir klart i tid till sommaren 2018. I februari lämnades en reviderad ansökan in, och sedan kompletterades ärendet i juli och november.
Trots att bygglov saknades sattes campingstugorna på plats och användes för uthyrning sommaren 2018. Fastighetsägaren har uppgett att man varit fullt medveten om att bygglov och startbesked saknats, men att stugorna ändå uppförts efter som man räknade med att besluten skulle vara tagna i god tid inför sommaren 2018.
Eftersom sanktionsavgiften beräkas efter byggnadsyta blir avgiften i det här fallet, med tio stugor, hög. I slutet av maj beslutade miljö- och byggnämnden att ta ut en byggsanktionsavgift på 1,4 miljoner kronor. Nämnden ska bedöma om avgiften står i proportion till den överträdelse som gjorts, och om det finns förmildrande omständigheter kan byggsanktionsavgiften reduceras eller inte tas ut alls.
En anledning till att reducera avgiften kan vara om handläggningstiden tagit lång tid. För Fide Camping AB, där Pigge Werkelin är en av två ägare, tog det över ett år från det ansökan lämnades in till dess bygglovet var beviljat. Det anser dock samhällsbyggnadsförvaltningen helt beror på den sökande, som först lämnat in en ansökan som inte var komplett, och sedan kommit med ändringar flera gånger. Miljö- och byggnämnden anser inte att det finns några förmildrande omständigheter i det här fallet.
Nu har Fide Camping överklagat miljö- och byggnämndens beslut till länsstyrelsen. Bolaget har fått anstånd till den 23 juli med att utveckla sin talan.
Det är inte första gången ett campingbolag på Gotland drabbas av sanktionsavgifter. 2014 ställdes tio villavagnar upp vid Norderstrand i Visby. De kunde stå utan bygglov över sommaren, tyckte campingbolaget, men när de inte var borta till hösten ville samhällsbyggnadsförvaltningen ta ut en sanktionsavgift på 1,8 miljoner kronor. Byggnadsnämnden ansåg att det fanns förmildrande omständigheter, och reducerade kravet till 455 000 kronor. Någon sanktionsavgift betalades dock aldrig, eftersom Region Gotland ställt kravet till fel bolag.