Bryter avtalet om statliga körningar

15 gotländska taxiåkare har förlorat flera hundra tusen kronor på för lågt skrivna avtal med staten. Det hävdar Taxi Gotlands nya vd, som nu avbrutit körningarna.

VD. Fredrik Lindeberg har hoppat av avtalet om de statliga resorna via Mycab. Han hävdar att avtalet kostat åkarna flera hundra tusen kronor.

VD. Fredrik Lindeberg har hoppat av avtalet om de statliga resorna via Mycab. Han hävdar att avtalet kostat åkarna flera hundra tusen kronor.

Foto: Henrik Radhe

Taxi (GA)2017-01-30 09:28

I mitten av december tillträdde Fredrik Lindeberg från Stockholm som vd för Taxi Gotlands åkare. Han har 30 år bakom sig i taxibranschen och äger bilar som omsätter 15 miljoner kronor i Taxi Stockholm. Där har han också suttit i styrelsen.

Ganska snart på sin nya post som vd för Taxi Gotland, tillsatt av styrelsen på ett förordnande fram till augusti i år för att utveckla bolaget, fick han klart för sig att ett avtal med staten orsakat de gotländska ägarna stora förluster. Avtalet täcker inte bolagets kostnader.

– Sedan april 2016 har det kostat oss många hundra tusen kronor. I oktober tappade vi 40 000 och i november 58 000 kronor, säger Fredrik Lindeberg som exempel.

Avtalet bygger, enligt Fredrik Lindeberg, på en upphandling som kammarkollegiet gjort om statliga resor för anställda på myndigheter runt om i hela landet för ett och ett halvt år sedan. Företaget Mycab i Skåne vann upphandlingen.

– Avtalet var på 90 miljoner kronor om året. De hade duktiga förhandlare, men äger inte bilar själva, hävdar Fredrik Lindeberg.

Taxi Gotland ingår i nätverket Svea taxi allians, där Taxi Stockholm är störst. De statliga taxiresorna utförs av alliansens bolag. Här har Försvarsmakten varit en stor kund i det statliga avtalet.

För en vecka sedan hoppade Taxi Gotland av.

– Vi sa nej på grund av dumpade priser. Vi har inte råd att köra längre, säger Fredrik Lindeberg.

Han anser att de statligt upphandlade resorna är en bubbla, där flera anslutna bolag kommer att kliva av.

– Efter att Taxi Gotland satt ner foten vet jag att Taxi Stockholm också bromsar, säger han.

I kontakter med Mycab har Fredrik Lindeberg fått till svar att en lösning för att klara ekonomin kan vara att samordna flera resenärer i samma bil, något som han menar är svårt på Gotland.

På Mycab är Bengt Hellqvist chef för kundsidan.

– Vi är i grunden ett företag som tar fram IT-lösningar, men vi har egna bilar på vissa orter. Vi opererar i 60 länder, säger han.

Han är förvånad över Taxi Gotlands avhopp.

– Generellt är priserna bättre i det här avtalet än i de två tidigare ramavtalsperioderna, säger Bengt Hellqvist.

Han menar att det ändå finns bitar i avtalet som kan slå olika, beroende på var i landet resorna utförs.

– Det som är lågt är fastpriserna. Det kan jag tänka mig drabbar Gotland, där man kör mycket mellan flyget och Visby, säger Bengt Hellqvist.

Fakta:

Taxi Gotland är ett aktiebolag ägt av 15 åkare.

22 bilar och 40 förare plus extrapersonal sysselsätts,

plus administrativ personal.

Ingår i nätverket Svea taxi allians,

86 olika taxiföretag spridda i hela landet.

Störst är Taxi Stockholm med 880 åkare och 1 600 bilar.

Källa: Fredrik Lindeberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!