Skräckexempel på dyra taxiresor under sommaren finns det gott om.
– En resa som kostade 1 100 kronor med ett lokalt bolag under förra veckan gick dagen innan för 3 500 kronor med en fastlandstaxi, berättar Jonny Brakstad, taxichaufför på Taxi Gotland.
En annan historia som han själv hört var om några som åkte taxi från hamnterminalen till vibble för 900 kronor under Stockholmsveckan. Gotländska taxibolag tar drygt 700 kronor mindre för en motsvarande körning.
– Gotländska ungdomar verkar dock vara mer varse om priset, förmodligen för att de åker taxi året runt och vet vad det bör kosta, säger Jonny Brakstad.
Dessvärre finns det få saker kunderna kan göra på förhand. Så fort man sätter sig i taxin accepterar man i stort sett ett kontrakt och det priset som notan landar på. Jonny Brakstad berättar om ytterligare ett skräckexempel.
– Jag hörde om en familj som åkte från centrala Stockholm till Arlanda och notan hamnade på 25 000 kronor, något som de självklart inte ville betala och polis tillkallades, säger han.
Familjen fick dock betala hela summan, eftersom det muntliga kontraktet är bindande och det är upp till kunden själv att ansvara för att kolla upp maxpris.
– Det är ockerpriser, jag kan nästan inte fatta att det är lagligt. Det borde finnas mer information, säger Jonny Brakstad.
Det främsta privatpersoner kan göra för att undvika en onödigt dyr nota är att komma överens om priset på förhand eller kolla maxtaxan som ska finnas i varje taxibil. En taxa som avser det absoluta maxpriset för en mils körning, cirka 15 minuter.
– Jag tycker också att det är viktigt att poängtera att du som privatperson får välja vilken taxibil du vill, du har ingen skyldighet att välja den som står längst fram i kön, säger Jonny Brakstad.
Polisen gör lite för att försöka stoppa svarttaxi, men inte tillräckligt anser Jonny Brakstad.
– Jag var med om en kontroll för några dagar sedan där de kollade taxametern, och det var ju fler de kollade på. Men hade de kollat kvitton också hade många åkt dit, berättar han.
Tidigare år har även bomkörningar varit ett stort problem. Alltså förbokade körningar som vid ankomst på upphämtningsplatsen saknar kund.
– Novi resort har haft taxivakter i år och det har funkat väldigt bra, berättar Jonny Brakstad.
Taxivakterna ser till att inga utomstående bolag kör ner och står och väntar på körningar utanför hotellet.
Dock får de fortfarande lämna och viss bomkörning har förekommit, trots att Jonny själv har blivit skonad från det.
– Många kliver ju in i en taxi och frågar ”är den till blabla” och då svarar chauffören ja såklart. Man kan ju i stället fråga: ”vem är du här för att hämta”, säger han.
Ett annat problem som fribilar medför enligt Jonny Brakstad är den hänsynslösa körningen.
– Många av fastlandsbilarna kör som svin rent ut sagt, jag har blivit omkörd på hamnen, där det är sju kilometer i timmen som är begränsningen. Jag har även fått möte på enkelriktade vägar och blivit omkörd av bilar som kört säkert 200 kilometer i timmen berättar han och tillägger att han ser polisen ofta men tycker att de borde ha fler kontroller.
– Står de på rätt ställe kan dem i stort sett bara plocka körkort efter körkort, säger han.