Idag och i morgon visas föreställningen Ett dockhem på länsteatern i Visby. Redan på onsdagen mötte regissören Maria Weisby, sin publik under ett försnack om pjäsen.
Thomas Sundström som är konstnärlig ledare på länsteatern samtalade men henne och avslöjades att hon hade ett förflutet på Gotland och det tillsammans med honom. Maria Weisby kom som 19-årig skådespelare till teatern i Visby och fick jobba med Thomas sundström som då var musiker.
Ett dockhem är en klassiker skriven av Henrik Ibsens 1879. Scenkonst Sörmland står för föreställningen som handlar om unga Nora. Hon är gift med Thorvald och lever utåt sett ett till synes perfekt liv i en borgerlig miljö där mannen kallar henne sin docka och ser henne som en ägodel. Efter hand inser hon att deras äktenskap och hennes roll i det inte är den hon vill ha.
I början av äktenskapet gör hon allt för honom men inser efter hand att hon håller på att förlora allt.
– Till sist börjar vi förstå att hon inte vill vara den person som mannen vill att hon ska vara.
”Jag tror att jag först och främst är människa, jag precis som du – eller i alla fall att jag ska försöka bli det”, säger Nora.
Pjäsen sattes upp för första gången i Köpenhamn. 140 år senare har Maria Weisby gett sig på att tolka samma berättelse utifrån dagens synsätt.
Var gränserna går när man tolkar en klassiker, är en fråga som Thomas Sundström ställer.
– Vi får ju göra vad vi vill med en klassiker, göra den till vår egen. I det här fallet har jag bara strukit men inte lagt till något, säger Maria Weisby,
– Jag har tagit bort barnen och tjänstefolket för att göra innehållet mer angeläget utifrån paret och fokusera på relationerna och dynamiken.
Ett dockhem har spelats om och om igen under alla dessa år. I denna version får Metoo-rörelsen vara med som en del av dagens verklighet.
– Genom Metoo visade det sig att väldigt många, mest kvinnor blivit illa behandlade, blivit offer som tagit på sig skammen, säger Maria Weisly och pekar på den hierarkiska situationen.
– Nora är inte ett offer i vår föreställning men det finns gränser och beröringspunkter mellan dessa kvinnor och Noras situation.
Föreställningen har spelats på fastlandet sedan i somras och reaktionerna har varit positiva.
– De har varit överraskade bra och i stort sett utsålt.
De två föreställningarna på länsteatern i Visby är redan utsålda.