Telia håller på att avveckla kopparnätet, som bland annat används till den fasta telefonin, runt om i landet. Nästa vinter, den 3 december 2018, är det Gotlands tur.
– För Gotlands del är det inte ett stort problem eftersom vi är färdiga med fiberutbyggnaden och många har anslutit sig till nätet, säger Anne Mousa Ståhl, bredbandsansvarig på Region Gotland.
Avvecklingen sker på 28 av Gotlands telestationer, vilket är ungefär en tredjedel av öns totala antal telestationer. Samtliga berörda stationer ligger på landsbygden. Exakt hur många hushåll som berörs, och hur många av de kunderna som inte är anslutna till fiber, vet inte Anne Mousa Ståhl.
– Jag har inte några exakta siffror men enligt Telia rör det sig om ganska få kunder. I vissa socknar handlar det om en handfull kunder som inte har anslutit sig. Generellt har de små socknarna haft en hög anslutningsgrad till fibernätet, säger hon.
För de hushåll som använder de kopparbaserade tjänsterna kommer telefoni, bredband, tv samt vissa analogt baserade trygghetslarm att påverkas. Två lösningar kommer att erbjudas, antingen att man ansluter till fibernätet eller till det fasta mobila nätet.
– Med den fasta mobila lösningen ska det gå att läsa mailen och betala räkningar och sådana saker. I Gotlands fall så fungerar det nätet bättre än på andra håll eftersom många är anslutna till fibernätet, vilket gör att belastningen inte blir så hög, berättar Anne Mousa Ståhl.
Enligt Telia är avvecklingen av kopparnätet nödvändig för att leva upp till samhällets moderna krav på driftsäkra och snabba tjänster.
– Gotland är faktiskt det enda ställe där Telia har avvaktat med avvecklingen tills vi var klara med fiberutbyggnaden. På andra ställen där man inte haft någon fiberlösning har man tyckt att det är hemskt och folk blir mer oroliga. Här kan vi peka på att vi har två lösningar, berättar Anne Mousa Ståhl.
Den fasta mobila signalen ska fungera även om man normalt sett har dålig mobilsignal.
– Blir det problem får Telia förstärka masten genom att installera en yttre antenn på bostaden.
Telia kommer att gå ut med information till sina kunder som berörs av övergången. Anne Mousa Ståhl har haft kontakt med de andra aktörerna som har kunder i någon av socknarna så att även de får information.
– Jag har uppmanat de andra aktörerna att gå ut med information till deras kunder samtidigt som Telia gör det, så att alla blir behandlade på samma sätt.