Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och skrev sin avhandling om ungdomars liv på internet. Hon är just nu aktuell med den nya boken ”Näthat, nätkärlek och nätmobbning”.
Men trots – eller kanske på grund av – många intervjuer med unga om deras nätvanor, är Elza Dunkels ingen internetmotståndare. Snarare tvärtom.
– För de allra flesta har internet inneburit en förbättring av möjligheten till interaktion. Ganska tidigt började anonymiteten där användas för att ställa frågor vi annars inte vågade ställa, berättar hon.
Enligt Elza Dunkels får många som lever med psykisk ohälsa hjälp på nätet. Hon menar att vi måste leta efter själva orsaken till ohälsan någon annanstans.
– Det verkar rimligare att söka förklaringar i alla de nedskärningar som gjordes på 90-talet, när till exempel psykologerna försvann från många skolor. Det är ett glesare skyddsnät i dag för dem som upplever olika typer av kriser.
Samtidigt finns det naturligtvis uppenbara problem med sociala medier. Exempelvis att de erbjuder nya möjligheter för sexbrottslingar, eller för den som vill kränka någon, att nå sina offer.
– Men grundproblemen finns i alla typer av sammanhang där barn och unga finns, säger Elza Dunkels – som inte alls tror på olika typer av nätförbud som lösningar.
– Om vi skapar en massa förbud för unga personer, skapar vi också mer skam och skuld. Är saker inte förbjudna, blir det också svårare att utöva utpressning mot någon.
Tillsammans med bland andra ett större telekomföretag var Elza Dunkels med och skapade projektet Nätpratsjouren. Där fick föräldrar och vuxna ställa frågor om ungas liv på internet.
En återkommande fråga där var den om skärmtid.
– Det begreppet uppfanns när familjen hade en enda hemdator att dela på. Men nätanvändandet i dag sker under dygnets alla vakna timmar, i många olika former. För de flesta är det inte någon lösning att begränsa ”skärmtiden”, det är inte ens ett relevant begrepp längre, säger nätexperten.
Hon menar att den panik som råder kring internetanvändning och sociala medier är densamma som kommer vid alla stora förändringar.
– Vi borde ha lärt oss av historien att vi inte bara ska se farorna och få panik. Jag är i stället glad att få leva i en tid när allt detta händer, berättar Elza Dunkels.