"Såklart fruktansvärt obehagligt"

Fotografen Maja Suslin, tidigare GT-medarbetare, befann sig på Manhattan när tisdagens terrordåd ägde rum.

På plats. Den Stockholmbaserade fotografen Maja Suslin är tillfälligt bosatt i Tampa, Florida. Just nu är hon på besök i New York, där ett av hennes barnbarn bor.

På plats. Den Stockholmbaserade fotografen Maja Suslin är tillfälligt bosatt i Tampa, Florida. Just nu är hon på besök i New York, där ett av hennes barnbarn bor.

Foto: Emma Suslin

Terrordådet i New York2017-11-02 07:50

Totalt dödades åtta personer, bland dem flera utländska turister, när en man i pickup mejade ner cyklister och gående längs en cykelbana på södra Manhattan. Vid tiden för dådet, strax efter 15 i tisdags lokal tid, var Maja Suslin på väg från ett möte längre upp i New York-stadsdelen.

– Jag satt troligtvis på tunnelbanan när det hände, för när jag kom upp igen fick jag den första nyhetsflashen i mobilen, säger hon.

På väg för att möta upp sina två döttrar och deras barn, ytterligare norrut på Manhattan, var Maja Suslin relativt långt bort från händelsernas absoluta centrum. Men säkerhetspådraget var enormt och händelseutvecklingen fortfarande oviss.

– Jag hade inte riktigt hunnit fram till familjen. Även om jag visste att de inte var i närheten av södra Manhattan så är det såklart en fruktansvärt obehaglig känsla. Just efteråt, när man inte vet om det kommer hända något mer.

Även om New York återigen utsatts för ett terrorattentat, det värsta sedan 11 september 2011, genomfördes som planerat den stora Halloweenparaden genom stan. Majas dotter Emma, som är på besök från Sverige, berättar om ett "knökfullt" Manhattan under tisdagskvällen.

– Det var otroligt mycket brandmän och poliser, vilket kändes tryggt, säger Emma Suslin som bestämde sig för att åka in från boendet i Long Island City öster om Manhattan.

När GT nådde Maja Suslin i går var klockan runt 09 på förmiddagen i New York.

– Jag har inte varit ute än, vi har knappt stigit ur sängen, men det blir nog att vi tar oss ner till stan under dagen. Jag kan se Manhattan Skyline från mitt fönster, det känns tryggt att åka in, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om