Sedan en vecka tillbaka har länsstyrelsernas informationscentral för Egentliga Östersjön efterlyst rapporter angående algblomning från strandbesökare vid fem utvalda badplatser i landet. Hittills har informationscentralen inte fått in så många rapporter. Av de fem stränder som är utvalda som referenspunkter är Tofta strand en av dem.
– Vi efterlyser fortfarande att folk ska rapportera specifikt från de här badplatserna och även rapporter om att vattnet är klart är jätteviktiga, vilket jag tror att folk inte riktigt förstår, säger Maya Miltell på informationscentralen för Egentliga Östersjön.
Länsstyrelsens informationscentral är med i EU-projektet CyanoAlert som nu testar en ny analysmetod för att kunna upptäcka den giftiga algblomningen även längst kuster och i sjöar. Satellitbilder används redan nu för att se vart det förekommer algblomning men den nuvarande metoden fungerar endast ute till havs.
– Den nuvarande analysmetoden fungerar inte nära kusten eller vid sjöar, det blir så mycket störningar och man kan inte riktigt veta om det är algblommning eller om det bara är vattenvegetation, säger Maya Miltell.
Att få in information från badplatsernas besökare är betydelsefullt för att kunna kontrollera om de nya analyserna av satellitbilderna stämmer överens med verkligheten. I slutet av sommaren förväntas CyanoAlert kunna jämföra allmänhetens rapporter med satellitbilderna och utvärdera analysen. Det kan vara så att man behöver göra vissa förändringar i metoden.
– Man lägger in tröskelvärden för att bestämma när satellitbilderna ska visa att ”nu är det mycket” eller ”nu är det lite” och det kan vara så att vi behöver justera dessa, förklarar Maya Miltell.
Den giftiga algblomningen består av cyanobakterier och är det som förut kallades blågröna alger. Men egentligen är det en bakterie som kan fotosyntisera, alltså tillgodogöra sig energi från solljus, precis som växter. Därför har cyanobakterierna felaktigt blivit kallad för alger. Men förekomsten av cyanobakterier är det som vi kallar algblomning. SMHI:s senaste rapport visar att splittrade ansamlingar av cyanobakterier syns utanför Gotlands östra kust och i ett område mellan Öland och Gotland. CyanoAlerts jämför också satellitbilderna med SMHI:s rapporter.