I förra veckan uttalade sig finansminister Magdalena Andersson (S) om tiggeriet.
– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel.
Det var i en frågestund i riksdagen som hon fick frågan från Adam Marttinen (SD), om varför regeringen inte har föreslagit ett nationellt tiggeriförbud.
Hon svarade då att det skulle ta för mycket av polisens resurser att kontrollera förbudet. Samtidigt sa finansministern att man inte ska ge pengar i muggen utan istället ge pengar till organisationer som jobbar i exempelvis Rumänien.
– Man ska vara generös och ge mycket, men till de organisationer som hjälper människor, sa hon.
LÄS MER: Andersson avråder från att ge till tiggare
Uttalandet har väckt mycket reaktioner. Gotlands Folkblads ledarskribent Erik Fransson skriver bland annat:
"Det finns betydligt bättre sätt att handskas med människor i nöd än att inte ge dem hjälp."
LÄS MER: Gotlands Folkblads ledare: Borde kolla in vinternatt
Regionstyrelsens ordförande på Gotland, Meit Fohlin (S), vill inte säga vad hon tycker om Magdalena Anderssons uttalande. Men själv har hon en annan åsikt.
– Personligen så fortsätter jag att ge. På Gotland är det många av oss som har en relation till den som sitter utanför vår affär. Man vet lite om dem. De är inte så många här. För mig är det svårt att bara passera.
Meit Fohlin menar också att pengarna i koppen faktiskt hjälper, både här och nu och för att skapa en bättre framtid för den som tigger.
– Jag har sett flera undersökningar på att det spelar roll för individen att skjuta till pengar.
Magdalena Andersson lyfter fram Eskilstuna, där politikerna nu vill införa ett lokalt tillstånd som ska krävas om man vill tigga. Men något sådant är inte aktuellt på Gotland.
– Vi har ingen plan på att ha några lokala föreskrifter. Regionens hållning är som den har varit hela tiden och vi har en dialog med handlarna, säger Meit Fohlin och fortsätter:
– Jag har svårt att se hur man kan bekämpa fattigdom genom att sätta in lokala förbud i gaturummet.
Meit Fohlin menar att det varken hjälper individerna eller det land varifrån de kommer.
– Men det är helt rätt att sätta press från EU och Sverige på de länderna och agera på den nivån. Det är självklart och rimligt, säger Meit Fohlin.