Jobb finns i överflöd på Lövstakooperativet, men efter att de bestulits på 250 000 kronor och därför blivit två dagar sena med en inbetalning har Arbetsförmedlingen dragit in anställningsstöden för de redan hårt drabbade människorna. Nu riskerar verksamheten att läggas ner.
– Jag hade skaffat egen lägenhet och köpt en bil. Men när jag blev uppsagd kraschade allt och jag har fått flytta hem till mamma igen, säger David Pettersson, en av många som inte kan vara kvar.
I januari i fjol fick kooperativet ett tillskott via Arbetsförmedlingen. Precis som alla anställda var det här en person som av olika anledningar vanligtvis står långt ifrån arbetsmarknaden, och anställdes för att sköta det starkt växande kooperativets administrativa delar.
Dessvärre upptäcktes under sommaren att personen tillskansat sig 250 000 kronor, och dessutom inte betalat in skatten i tid.
– Allt det där är löst nu. Vi har fått tillbaka pengarna som stals, och skatten betalades in bara två dagar för sent, men på grund av det har Arbetsförmedlingen dragit in anställningsstöden, säger Mikael Gustavsson, handledare för kooperativet.
Företaget startade 2003 efter att regionen insett att de hade brist på arbetsinriktad verksamhet för personer med olika former av arbetshinder. Nu har en privatperson erbjudit sig att gå in med en halv miljon kronor så att verksamheten kan klara sig till oktober, då möjligheten finns att på nytt få anställa på lönebidrag.
– Arbetsförmedlingen har en paragraf som gör att om man fått en skatteskuld så har man inte rätt att anställa på lönebidrag på ett år. Vi har på alla tänkbara sätt försökt jobba med Arbetsförmedlingen så att vi i vart fall kan få veta om vi kan köra på nytt i oktober. Men det är tvärstopp, säger en förkrossad Mikael Gustavsson.
Tina Ersson, chef för kontoret i Visby, har sedan i höstas lovat att komma ut till kooperativet och förklara för de drabbade, men inte förrän GT ringer har hon bokat in en tid. Däremot avböjer hon att uttala sig i det här specifika ärendet. Men direktören för avdelningen för rehabilitering till arbetet, Henrietta Stein på Arbetsförmedlingen, säger:
– Min bedömning är att Arbetsförmedlingen agerat i enlighet med de förordningar och instruktioner som finns. Ytterst är det arbetsgivaren som är ansvarig för att ekonomin sköts, inte den enskilda arbetstagaren. Självklart är det beklagligt, men det här är konsekvensen av att arbetsgivaren inte betalat sin skatt.
Hon berättar att det funnits två skatteskulder. Den första inträffade i maj, och då informerades kooperativet och skatten betalades in. Den andra skatteskulden inträffade senare samma sommar, reglerades två dagar senare, och är anledningen till att Arbetsförmedlingen fattat sitt beslut.
– Vi blev utsatta för brott! Det här drabbar bara oskyldiga människor som hela livet haft det jobbigt på olika sätt, det är så hemskt, säger Mikael Gustavsson.
Andreas Westerlund lider sedan länge av depression, men efter att ha fått arbete i kooperativet kunde han sluta med sina mediciner och kontakten med psykiatrin. Han är en av dem som fått gå och är nu tillbaka på mediciner och på psykiatrin. En annan som fått gå har fallit tillbaka i missbruk.
Kooperativet har skrivit till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för att få hjälp att granska om Arbetsförmedlingen verkligen har handlat rätt, men hon har än så länge inte svarat.