1966 byggdes 412 lägenheter på Gotland. Takten är fortsatt hög under 1967. Stadsplanen för Bingebyområdet är klar och Visbyhem AB får bygglov för 119 lägenheter i kvarteret Dillen. Riksbyggen får klartecken att börja bygga kvarteret Gurkan.
Efter Bingeby står Gråbo på tur. Allt är förberett för byggstart 1968. Redan fem år tidigare har 48 tävlingsbidrag lämnats för det första kvarteret (nuvarande Stäven). Arkitekterna Gynnerstedt-Ågrens förslag ”Muren” vinner. Förberedelserna går vidare, arkitekterna presenterar 1966 ritningar och kostnadsförslag. Men 1967, en vecka innan Visbyhem ska byta styrelse, beslutar den avgående styrelsen att förkasta det vinnande förslaget och i stället satsa på ett helt annat. Gotlandsbyggen anlitas för jobbet.
Det är ett beslut som får GA:s dåvarande chefredaktör Torvald Lönnefalk att ta till versalerna på tangentbordet. Ett beslut som går emot byggnadsnämnd, stadsarkitekt och stadsfullmäktige – det är hästskojeri och SKANDAL.
I oktober vägrar byggnadsnämnden att ge bygglov och förordar i stället att det vinnande förslaget ”Muren” ska genomföras. Visbyhems nya styrelse får i uppdrag att reda ut härvan. Resultatet blir en kompromiss. Byggstarten försenas avsevärt, vilket kritiseras kraftigt. Visby är i stort behov av lägenheter och nu blir det inte byggstart 1968 för de 150 lägenheterna.
Ett av årets mest omtalade byggprojekt är av ett betydligt mindre format – korvkiosken på Södertorg. Även det projektet får kritik. Ärendet är slarvigt utrett, kiosken blir dyr och kommer att skymma utsikten mot Slottsparken. I mars får kioskbygget trots det klartecken – efter votering.
GA uppmärksammar bygget genom att utlysa en namntävling. Massor av förslag lämnas in, bland dem S:ta Korv, Borgfreden, Korvkalaset och Skamhuset.
Kyrkan är också igång med byggen. I november står Alla helgons kapell klart vid norra begravningsplatsen och i anslutning till det även Visbys nya krematorium.
Kyrkofullmäktige säger även ja till den nya Visborgskyrkan i Visby efter att ha sett en modell i papper. På söder, vid Länna, påbörjas ett annat kyrkobygge. I november sätter baptisterna spaden i jorden för sin nya kyrka (som i dag är IOGT-NTO:s vita huset).
Ett nytt sätt att bygga kan studeras på Bingeby. Åtta monteringsfärdiga hus kom med tapeter och mycket annan inredning på plats vid leveransen. För 99 000 kronor får man fem rum och kök på 115 kvadrat.
Det byggs ute på landsbygden också. I Östergarn står äldreboendet Östersol klart med plats för 43 pensionärer i ett boende som klassas som toppmodernt (2009 stängdes äldreboendet efter att ha dömts ut av Arbetsmiljöverket).
I Hemse bygger Konsum nytt hus. Vid invigningen den 5 maj ringlar kön ända ut på gatan, mycket på grund av Konsum men säkert även för att Systembolaget är hyresgäst i det nya huset. På en månad säljer systembutiken för 207 780 kronor. Röster höjs för en omedelbar stängning, men polis och ordningsvakter på Sudret uppger att de inte har fått mer att göra.
En del nybyggen kräver rivning. Lantmännen, som tagit över på Kopparsvik, vill riva gamla hampfabrikens industribyggnader, inklusive Langska huset. I huset med anor från 1700-talet hade tygtryckaren Tobias Lang sin verkstad. Landsantikvarie Gunnar Svahnström rycker ut och lyckas rädda huset från förgängelsen. I dag finns Gotlands läns hemslöjd i huset.
I Almedalen pågår också arbeten. I april grävs de sista resterna av tennisbanorna upp.