Ångpanneföreningens ståtliga logotyp ÅF har fått en central placering på kortsidan av Systembolaget utanför Österport. Namnet för tankarna till en tidig industrialism och det var också där det började i slutet av 1800-talet. Men ÅF har utvecklats i takt med tiden och är numera en koncern med mer än 10 000 anställda på ett hundratal kontor både i Sverige och i andra länder. Verksamheten i dotterbolagen handlar om att erbjuda tekniska konsulttjänster inom allt från industri och energi till infrastruktur och digitala lösningar.
ÅF hade ett Visbykontor som stängde 1998. Där fanns som mest fem medarbetare. Bo Dahlström var en av dem och när han för några år sedan föreslog att kontoret skulle startas igen trodde han att det skulle bli ungefär lika stort som tidigare, men nu tog utvecklingen en helt annan vändning.
När man för två år sedan flyttade in i lokalerna på Öster hade kontoret åtta anställda.
– Vi tyckte att vi tog i. Kontoret var dimensionerat för 16 personer, men sedan dess har det fyllt på. I dag är vi totalt 28 personer knutna till kontoret men det finns bara skrivbord till 24. Vi har funderat §på en utbyggnad på taket ovanför Systemet, men det är för komplicerat. Nu hyr vi en lokal av Konditori Siesta för att få plats, berättar Bo Dahlström.
Bo Dahlström vill inte ta på sig äran av tillväxten på Visbykontoret. Tillväxten började på allvar när ÅF-kontor på fastlandet förklarade att de var beredda att ha personal stationerad på Gotland.
– Det har hänt massor sedan 90-talet. Tendensen nu bland de teknikkonsulter jag har koll på är att kontor öppnas där det finns kompetens och inte tvärtom, konstaterar Bo Dahlström.
Flera av de nyanställda har själva har tagit kontakt med ÅF för att de vill kunna bo på Gotland, samtidigt som de kan fortsätta att arbeta inom det specifika område där de har sin kompetens.
– Om man har en väldigt specifik utbildning kan det ju vara jättesvårt att få jobb på Gotland, säger Bo Dahlström.
Under ÅF:s paraply finns det utrymme för vitt skilda kompetenser.
Kontoret i Visby samlar kunnande från många olika områden. Här sitter en radonexpert, en miljöexpert, vattenreningstekniker, vvs-konstruktörer, elkonstruktörer och en landskapsarkitekt – för att bara nämna några av väldigt många titlar.
Ungefär hälften av arbetstiden på kontoret går till gotländska uppdragsgivare.
– Vi har exempelvis jobbat med det stora vattenprojektet på södra Gotland och vi gör också jobb för exempelvis Geab och Region Gotland, berättar Bo Dahlström.
Samtidigt pågår en mängd andra projekt för kunder på fastlandet. Landskapsarkitekten Klara Samuelsson planerar just nu skolgårdar i Älvsjö och på Värmdö. Maskiningenjören Rikard Widén jobbar med ett vattenverk i Södertälje och har projekt i både Malmköping och Norrtälje och Martin Pontén Röcklinger jobbar med SL:s trafikplanering i Stockholm och gör vägtrafikprognoser för flera storstadskommuner.
– Jag har min chef i Stockholm, men vi jobbar med Skype och jag reser ibland, så det fungerar bra, berättar Martin.
Stefan Orsmark som är gruppledare för dem som arbetar med elkraft tycker att Ångpanneföreningens nyetablering i Visby vänder på ett flöde. Nu finns en teknisk kompetens lokalt som myndigheter och företag tidigare har tvingats att ta in utifrån, med de merkostnader som det innebär.
– Nu tar vi hem skattekronorna till Gotland. Det är fantastiskt. Och genom Ångpanneföreningen genereras det mer jobb för ingenjörer på ön, säger Stefan Orsmark.